Fostul ministru Relu Fenechiu, care in prezent executa o pedeapsa privativa de libertate primita in dosarul ”Transformatorul”, a recunoscut acuzatiile de trafic de influenta si spalare de bani in dosarul acordarii de contracte preferentiale unei firme de software cu Ministerul Justitiei si SC Antibiotice Iasi. DNA anunta ca Fenechiu a semnat un acord de recunoastere a vinovatiei prin care accepta incadrarea juridica si o pedeapsa de trei ani si zece luni de inchisoare.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Ploiesti a dispus sesizarea instantei de judecata cu privire la faptul ca fostul parlamentar Relu Fenechiu a semnat un acord de recunoastere a vinovatiei in dosarul in care este urmarit penal pentru trafic de influenta, in forma continuata si spalarea banilor, potrivit unui comunicat publicat vineri de DNA, conform News.ro.

In acordul de recunoastere a vinovatiei, procurorii au retinut ca, in perioada 2012-2014, Relu Fenechiu, la acea data deputat, a pretins si a primit de la o firma de software,15 la suta din valoarea unor contracte cu Ministerul Justitiei si cu o firma care produce medicamente si la care actionar majoritar este Ministerul Sanatatii.

Surse judiciare au declarat ca producatorul de medicamente este Antibiotice Iasi. Valoarea contractelor din care Fenechiu a primit 15 la suta este de 13.990.059 de lei fara TVA in cazul celui cu Ministerul Justitiei si 8.130.721 de lei, fara TVA in cazul celui cu Antibiotice Iasi.

”Concret, sprijinul acordat de inculpatul Fenechiu Relu s-a materializat in interventia sa la functionari din Ministerul Justitiei sau la persoane din conducerea societatii farmaceutice, asupra carora avea influenta la acel moment. Pentru acest ‹‹ajutor››, inculpatul a primit de la reprezentantii firmei de software, prin intermediul a doua societati pe care le controla, suma totala de 3.966.716,11 de lei (echivalentul a aproximativ 901.526,38 euro)”, noteaza DNA in comunicatul citat.

Procurorii au stabilit de asemenea ca, pentru a disimula provenienta ilicita a banilor, parlamentarul i-a determinat pe reprezentantii firmei de software sa incheie cu firmele pe care el le controla mai multe contracte de prestari servicii, care in realitate nu au fost executate.

”In prezenta aparatorului ales, inculpatul Fenechiu Relu a declarat expres ca recunoaste comiterea faptelor retinute in sarcina sa, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv: trei ani si zece luni inchisoare si interzicerea, atat pe perioada executarii pedepsei, cat si pe o perioada de 3 ani dupa executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru savarsirea infractiunilor”, se mai arata in copmunicatul DNA.

In acest dosar procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin lui Fenechiu, iar prin acordul incheiat s-a stabilit si masura confiscarii echivalentului in lei al sumei de 901.526,38 de euro la data punerii in executare a hotararii judecatoresti.

Dosarul de urmarire penala, impreuna cu acordul de recunoastere a vinovatiei, au fost trimise la Tribunalul Bucuresti.
Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu executa in acest moment o pedeapsa de cinci ani de inchisoare, in dosarul ”Transformatorul”.

Sursa foto: bikeriderlondon / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri