Comisia de buget-finante a Senatului a adoptat un raport de admitere cu sase voturi "pentru" si o abtinere, pentru propunerea legislativa a PSD privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, punctul de vedere al Guvernului fiind negativ.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, impreuna cu alti lideri social-democrati au depus, in urma cu o saptamana, la Senat proiectul de lege care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017, conform News.ro.

"Am depus astazi cu dorinta ca acest proiect de lege sa intre in vigoare in acest an, astfel incat de la 1 ianuarie 2017 102 taxe nefiscale sa fie eliminate. Vorbim de peste 50% din taxele nefiscale pe care le platesc cetatenii romani si o valoare de peste 80% a acestora. Dincolo de valoare, de numar, este vorba de o cantitate de timp uriasa pe care o pierd romanii pentru a plati aceste taxe, unele care sunt foarte mici si, de asemenea, nervii si umilinta pe care multi dintre cetatenii romani, aproape toti, o simt atunci cand trebuie sa mearga din ghiseu in ghiseu", a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului.

Dragnea a spus ca proiectul prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale care au un impact bugetar foarte mic, sub 0,1% din PIB.

Intre taxele care vor fi eliminate se afla timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul comertului, taxe consulare si de cetatenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentara pentru eliberarea pasaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Nationala de Pensii.

Potrivit liderului PSD, intre taxele nefiscale care urmeaza sa fie eliminate, daca proiectul de lege va fi adoptat, ar fi:

taxa de timbru de mediu pentru autovehicule
taxe la registrul comertului
taxe consulare si de cetatenie
taxe pentru cazierul fiscal
taxele radio tv
taxa suplimentara pentru eliberarea pasaportului temporar
taxa pentru pierderea sau modificarea actelor
taxe extrajudiciare de timbru
taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv
taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public
tarifele percepute de Casa Nationala de Pensii

Proiectul depus de social-democrati urmeaza sa modifice 14 legi dupa cum urmeaza:

Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului
Legea cetateniei romane nr. 21/1991
Ordonanta Guvernului nr. 24/1992 privind stabilirea anumitor servicii publice si a taxelor percepute pentru prestarea acestora pe teritoriul Romaniei
Articolele 40 si 41 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune
Legea nr.202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al Romaniei
Legea nr.117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru, punctele 9, 10, 11 si 12 din anexa la Ordonanta Guvernului nr. 128/2000 privind stabilirea unor taxe pentru serviciile prestate pentru persoanele fizice si juridice de catre Ministerul Administratiei si Internelor
Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate
Legea nr. 198/2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe si nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate
Alineatul (1) al articolului 23 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura
Articolul 188 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, Alineatul (5) al articolului 9 din Ordonanta Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

Sursa foto: Andrey Popov / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri