Programul Prima Casa va fi modificat astfel incat, in urmatorii cinci ani, procentul de garantare de catre stat va fi mentinut la 50% doar pentru creditele contractate pentru imobile cu destinatia de locuinta mai noi de 5 ani sau consolidate in ultimii 5 ani fata de data acordarii creditului, urmand sa scada la 40% pentru creditele care nu indeplinesc aceste conditii. In primii doi ani plafonul anual de garantare pus la dispozitia bancilor va fi de 2 miliarde lei, iar pentru urmatorii trei ani va scadea la 1,5 miliarde lei.

Modificarile programului au fost propuse de Ministerul Finantelor Publice printr-o nota discutata in sedinta de miercuri a Guvernului. Potrivit strategiei Programului Prima Casa 2017-2021, propusa de Finante, procentul de garantare a creditului de catre stat va fi corelat cu vechimea si rezistenta imobilului, diferentiindu-se in functie de vechimea imobilului achizitionat si/sau a calitatii acestuia urmare consolidarii masurata prin rezistenta la seisme (rezistenta cladirii urmare consolidarii), conform News.ro.

Astfel, pentru creditele contractate pentru imobile cu destinatia de locuinta mai noi de 5 ani sau consolidate in ultimii 5 ani fata de data acordarii creditului, procentul de garantare de catre stat se pastreaza la nivelul de 50% in timp ce pentru celelalte credite procentul de garantare de catre stat va fi la nivelul de 40%.

"Prin aceasta diferentiere, pe de o parte se are in vedere sprijinirea imbunatatirii calitatii locuirii prin acordarea unor conditii mai bune de locuit oferite de locuintele noi sau consolidate, iar pe de alta parte se are in vedere si diminuarea riscului de credit al statului in Program, tinandu-se cont ca colateralul reprezentat de o locuinta noua sau consolidata (toate celelalte aspecte fiind similare) este mai valoros fiind diminuator de risc pentru statul roman (de fapt acelasi principiu este urmat si de finantatori in cazul creditelor ipotecare acordate de catre acestia fara garantii de stat)", arata ministerul in documentul citat de Profit.ro.

Totodata, ministeru propune mentinerea conditiei conform careia toate locuintele care se achizitioneaza in cadrul Programului trebuie sa se incadreze in una dintre clasele A, B sau C de eficienta energetica.

Ministerul Finantelor Publice are in vedere un plafon anual de garantii in cadrul Programului de aproximativ 2 miliarde lei pentru primii doi ani acoperiti de strategie (2017-2018) si 1,5 miliarde lei pentru ultimii 3 ani (2019-2021), astfel incat sa creasca predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate si contractate in cadrul Programului.

Ministerul arata ca masura este propusa in urma consultarii cu diferitele entitati implicate sau interesate, atat consumatorii de credite cat si finantatorii si dezvoltatorii de locuinte).

"Reducerea plafonului de garantii dupa primii doi ani ai strategiei cu 500 milioane lei/anual are in vedere o reducere graduala a interventiei statului prin garantare asumand ca piata creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu cresterea accesibilitatii populatiei la produsele standard ale bancilor", argumenteaza Finantele.

Ministerul mai arata ca strategia multianuala e necesara deoarece incertitudinea cu privire la continuarea programului Prima casa si la existenta plafoanelor de garantii aferente programului afecteaza deopotriva, atat dezvoltatorii imobiliari - avand in vedere ca procesul de realizare a unui proiect rezidential presupune o perioada de timp de aproximativ 18 luni - cat si persoanele fizice care doresc contractarea unui credit si care, in planificarea accesarii programului "Prima casa", au nevoie de predictibilitate cu privire la existenta plafoanelor de garantare.

Potrivit MFP, in ultimii ani, au existat blocaje cauzate de lipsa de predictibilitate privind programul "Prima casa" atat pentru implementarea unor proiecte imobiliare care se bazau pe precontracte semnate cu beneficiari persoane fizice care intentionau accesarea programului, cat si la nivelul beneficiarilor persoane fizice care achitasera avansuri in procesul de achizitie a unor imobile fara a avea apoi certitudinea unor plafoane suficiente de garantii care sa le asigure contractarea creditelor.

Sursa foto: Shutterstock/ Vadim Georgiev

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri