Guvernul vrea sa modifice costul finantarilor la programele „Prima Casa”, „Prima masina” si „Investeste in tine”, scrie hotnews.ro. In acest sens, pe ordinea de zi a sedintei de joi se afla un proiect de Hotarare. Practic, se modifica acele programe in concordanta cu noul indice care inlocuieste ROBOR.

La programul "Prima Casa", costul total al finantarilor acordate se va compune din:

  • rata dobanzii stabilite pe baza indicelui de referinta pentru creditele acordate consumatorilor, denumit in continuare IRCC plus o marja de maximum 2% pe an pentru creditele in lei (Anterior era ROBOR la 3 luni plus 2% n.r.). Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator. Marja nu include costul evaluarii imobilului, costul aferent efectuarii formalitatilor de publicitate si comisionul de gestiune datorat FNGCIMM, dupa caz.
  • comisionul de gestiune datorat FNGCIMM si recuperat de la beneficiar. Nivelul comisionului de gestiune si al comisionului unic de analiza, calculat la soldul garantiei statului, se negociaza anual intre Ministerul Finantelor Publice si FNGCIMM si se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice.

La programul "Prima masina", costul total al finantarilor acordate in cadrul Programului, care este suportat de catre beneficiar, se compune din rata dobanzii stabilite pe baza indicelui de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) plus o marja de maximum 3% pe an (Anterior era ROBOR la 6 luni plus o marja de maximum 3% pe an).

Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator si cheltuielile obligatorii legate de finantare, in toate etapele finantarii, dar nu include costul asigurarii, costul aferent efectuarii formalitatilor de publicitate, prima de garantare, penalitatile percepute conform contractului de finantare.

La Programul „Investeste in Tine”, rata dobanzii stabilite pe baza indicelui de referinta pentru creditele acordate consumatorilor va fi IRCC plus o marja de maximum 2% pe an (anterior era ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 2% pe an). Marja include toate costurile legate de acordarea si derularea creditului in toate etapele finantarii.

Citeste si:
Locuintele vechi se vand mai scump
Locuintele vechi se vand mai...

In acest moment, ROBOR la 3 luni este 3,27%, iar la sase luni de 3,38%. IRCC se afla la 2,36%.

Sursa foto: nednapa / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
CNSM: Prima Casa a dobandit o dimensiune sistemica. Ce riscuri sunt?