Ministerul Culturii a adresat o scrisoare Parlamentului, cuprinzand o lista de amendamente propuse la OUG privind achizitionarea ”Cuminteniei Pamantului”, printre acestea fiind si solicitarea ca termenul de returnare a donatiilor sa fie amanat cu un an, pana la 31 decembrie 2017.

Actualele prevederi din OUG privind achizitionarea operei de arta prevad ca banii din donatii trebuie returnati pana cel tarziu la 31 decembrie 2016, in cazul in care Guvernul esueaza in cumpararea "Cuminteniei Pamantului". Ministerul Culturii a propus Parlamentului ca acest termen sa fie avansat pentru 31 decembrie 2017, urmand ca toate procedurile, conditiile si termenele sa fie stabilite prin HG pana cel tarziu la data de 30 iunie 2017, conform News.ro.

"Avand in vedere complexitatea si noutatea reglementarii prevazute la art. 4 alin (5) (procedura de returnare a donatiilor in cazul in care nu se achizitioneaza opera de arta), se impune prorogarea acestui termen pana la 30 iunie 2017, urmand ca restituirea efectiva a sumelor donate conform prezentei ordonante de urgenta sa se realizeze pana cel tarziu la 31 decembrie 2017", se arata in motivatia Ministerului Culturii.

Persoanele care doresc returnarea banilor trebuie sa ceara acest lucru in mod expres, in scris, Ministerului Culturii in termen de 40 de zile de la intrarea in vigoare a legii pentru aprobarea OUG. Ministerul Culturii cere Parlamentului si sa discute Legea de aprobare a OUG in procedura de urgenta, astfel incat aceste amendamente sa fie cuprinse intr-un timp cat mai scurt.

Guvernul a adoptat, in sedinta din 16 noiembrie, o serie de amendamente la proiectul de lege privind achizitia ”Cuminteniei Pamantului”, care vor fi prezentate Camerei Deputatilor, printre ele fiind reglementarea procedurii de restituire a donatiilor si constituirea Fondului Brancusi pentru achizitia de opere de arat contemporana.

”In sedinta Guvernului din data de 16 noiembrie, au fost adoptate amendamentele propuse de Ministerul Culturii la proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.10/2016 privind stabilirea masurilor necesare in vederea asigurarii resurselor financiare pentru achizitionarea Cuminteniei Pamantului, bun apartinand patrimoniului cultural national mobil, clasat in categoria Tezaur”, transmite Guvernul intr-un comunicat dat publicitatii pe 18 noiembrie.

Propunerile de modificare a legii au fost trimise, pe 18 noiembrie, Camerei Deputatilor care este forul decizional pentru acest proiect. Guvernul aminteste ca nu poate reglementa o serie de aspecte legate de proiect prin alte modalitati de legiferare, jurisprudenta Curtii Constitutionale limitand posibilitatea ordonantei de urgenta pentru proiectele care au ajuns la Camera decizionala din Parlament.

”Curtea Constitutionala a decis in mai multe randuri ca, in momentul in care un proiect de lege se afla in proces de legiferare la camera decizionala, Guvernul nu poate folosi modalitati extraordinare de legiferare delegata, ci trebuie sa staruie pentru finalizarea proiectului din Parlament”, precizeaza Executivul.

Sursa foto: Mediafaxfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri