ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) nu a reusit sa vanda o cantitate de 47 de kilograme de bijuterii din aur si argint, obtinute de stat in urma confiscarilor efectuate de directia antifrauda. Motivul? Doar cateva sute de producatori de bijuterii si case de amanet pot sa depuna oferte, iar acestia nu au fost interesati, in timp ce oamenilor obisnuiti legea nu le da dreptul sa cumpere. De asemenea, un eventual client nu poate depune oferta pentru o singura bijuterie, fiind nevoit sa cumpere un lot intreg.

ANAF a anuntat, la inceputul lunii octombrie, ca a scos la vanzare 6,7 kilograme de bijuterii din aur si 40 de kilograme de bijuterii din argint. Ofertele au putut fi depuse la ANAF pana la 31 octombrie, insotite de autorizatia emisa de Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC), in copie legalizata. Doar persoanele juridice autorizate de ANPC pot cumpara metale pretioase de la ANAF. Cele mai mari dintre loturile scoase la vanzare cantaresc 1,2 kilograme – aur si 26 kilograme – argint.

"In urma anuntului publicat in data de 5 octombrie de Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti (…) nu s-a prezentat la vanzare directa niciun ofertant", a informat Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti intr-o notificare transmisa la o solicitare a wall-street.ro.

Cantitatea de metale pretioase scoasa la vanzare de ANAF este impartita in mai multe loturi (gropuri). In cazul in care pentru unul dintre aceste loturi s-ar fi depus mai multe oferte, ar fi fost luata in considerare oferta cu pretul cel mai ridicat.

Potrivit datelor wall-street.ro, loturile de bijuterii urmeaza procedura pentru a fi scoase din nou la vanzare, iar un anunt ar putea avea loc la inceputul anului urmator. Conditiile de vanzare, inclusiv pretul, nu se vor schimba, intrucat aurul are expertiza tehnica intocmita de ANPC.

Citeste si:
Cum vrea Teodorovici sa intinereasca ANAF-ul?
Teodorovici propune ca...

La nivel national sunt aproximativ 900 de persoane juridice autorizate de ANPC pentru a putea participa la vanzarea de metale pretioase de catre ANAF, conditiile de autorizare fiind destul de drastice.

ANPC stabileste cine poate cumpara aceste bunuri, dar si preturile la care ANAF trebuie sa le vanda. Astfel, bunurile sunt evaluate prin expertize realizate de experti ai Directiei metale si pietre pretioase din cadrul ANPC. Metalele pretioase de pe listele de stocuri ale ANAF si alte bunuri din aceasta categorie nu se afla in seifurile Fiscului, fiind depozitate la Trezoreria statului.

Metalele pretioase, in principal bijuterii, provin din confiscari facute de Directia antifrauda a ANAF inclusiv de la interlopi si traficanti, si ajung in vistieria statului in urma unor sentinte ale justitiei, dar si din cazuri de "succesiune vacanta", adica decesul proprietarului fara mostenitori sau testament, situatie in care bunurile acestuia intra in proprietatea statului.

Citeste si:
Se schimba Codul fiscal si Codul de procedura fiscala
Se schimba Codul fiscal si...

Sursa foto: Pixabay

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
ANAF vinde 47 de kilograme de bijuterii din aur si argint