Presedintele Romaniei ar putea fi exclus din procedura numirii sefului DNA, DIICOT si Parchetului General, potrivit unei propuneri facute de ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

"Procedura de numire in functiile de conducere de la ICCJ, partial se pastreaza, partial se modifica. Presedinte ICCJ se numeste de presedinte, propunerea sa nu o mai faca plenul CSM, ci sectia de judecatori. Procedura de numire la Ministerul Public, Procurorul General, DNA, DIICOT, sa decida sectia de procurori din cadrul CSM, la propunerea ministrului Justitiei. Ce apare modificat aici, faptul ca decide sectia pentru procurori, faptul ca propunerea vine de la ministrul Justitiei. MCV recomanda o procedura transparenta, neamestecul factorului politic. Se va spune, de ce presedintele ICCJ e numit de presedintele Republicii si procurorii sefi de CSM? Raspunsul deriva din statulul special: procurorii sunt subordonati ierarhic, judecatorii nu", a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justitiei a prezentat, miercuri, modificarile propuse pentru Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.