Monica Macovei sustine ca, prin modificarile la legile justitiei, "PSD vrea sa controleze politic justitia".

"Si Toader, noaptea, ca hotii, incearca sa distruga justitia independenta. Trebuie oprit! Propunerile de modificare a legilor justitiei sunt cea mai puternica incercare de subjugare a justitiei, procurorilor si judecatorilor. Reiese clar din modificari ca PSD, prin alunecosul util Toader, vrea sa controleze politic justitia. Modelul Stanoiu-Nastase, cand dosarele de coruptie se decideau la sediul de partid, este respectat intocmai si chiar depasit. Toader a publicat aseara, noaptea, ca hotii, proiectele de modificare a legilor justitiei fara sa renunte la nicio propunere din cele care distrug justitia din Romania.

De ce vor Toader si PSD sa incalece politic justitia independenta? De ce vor Toader si PSD sa izoleze Romania pe plan extern? Ca singura alternativa pentru Romania sa fie gubernie ruseasca?", a scris Monica Macovei, pe Facebook.

Ministerul Justitiei a facut public proiectul de modificare a legilor justitiei, miercuri seara. Proiectul de modificare a legilor justitiei a fost criticat de catre magistrati, procurori, societatea civila, dar si de catre presedintelui Klaus Iohannis, Ambasada SUA si Comisia Europeana.

Citeste si:

Tudorel Toader a trimis proiectul doar CSM, nu si la DNA, Parchetul General sau DIICOT, pe motiv ca doar CSM avizeaza propunerile legislative si pentru ca procurorii nu fac legi, ci doar aplica si interpreteaza legea.

Inspectia Judiciara, despre proiectul de modificare a legilor justitiei

Inspectia Judiciara sustine ca proiectul de lege dat publicitatii de Ministerul Justitiei este in contradictie cu pozitiile sale publice si cu necesitatea asigurarii autonomiei institutionale a IJ.

”Am spus-o si cu alte ocazii ca pentru realizarea eficienta a misiunii sale, Inspectia Judiciara ar trebui sa se bucure de independenta fata de orice alta entitate. Conducerea Inspectiei Judiciare atrage atentia asupra faptului ca simpla independenta operationala, pe care legea o prevede si in acest moment nu trebuie confundata cu autonomia institutionala, la care ministrul Justitiei a facut referire ca alternativa la trecerea Inspectiei Judiciare in cadrul Ministerului Justitiei”, a declarat Bogdan Alexandru, purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare.

Citeste si: Reactii dure in spatiul public dupa propunerile ministrului Tudorel Toader: Presedintele si Opozitia taxeaza posibilul derapaj din Justitie