Procurorii DNA au facut, joi, perchezitii in Capitala, doua dintre acestea desfasurandu-se la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti. Anchetatorii vizeaza infractiuni de coruptie.

UPDATE ORA 16.40 Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca in acest dosar ar fi vizat si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Marian Burcea, numit in functie in martie 2017, pana atunci ocupand postul de director general adjunct al Casei de Asigurari de Sanatate a Armatei.

UPDATE ora 14.50 Mari sume de bani din fondurile Casei de Asigurari de Sanatate a municipiului Bucuresti (CSAMB) au fost fraudate prin decontarea unor servicii fictive de ingrijiri medicale la domiciliu pe baza a sute dosare medicale intocmite in fals, potrivit unor surse judiciare, citate de News.ro. In acest caz sunt implicati functionari in cadrul CSAMB, functionari aflati sub protectia unor persoane din conducerea institutiei, dar si din conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Conform acelorasi surse, au existat numeroase situatii in care, prioritate la aprobare si decontare au avut dosarele medicale cu pacienti fictivi, in timp ce solicitarile pacientilor asigurati care, in mod real, ar fi avut dreptul sa beneficieze de servicii medicale la domiciliu erau refuzati. Pentru evitarea depistarii fraudelor, se intocmeau, in fals, raportari lunare de servicii medicale necesare decontarilor, iar in paralel erau introduse si sterse date din sistemul informatic unic integrat al CNAS prin accesarea fara drept a acestuia, astfel incat in sistem sa apara ca serviciile medicale au fost efectuate in realitate.

Prejudiciul adus bugetului CASMB este de aproximativ 13.200.000 lei, cu vatamarea drepturilor legale ale asiguratilor carora le-a fost refuzat acest tip de servicii medicale, respectiv asistenta medicala la domiciliu.

Mai mult, functionari din cadrul CNAS si ai CASMB, inclusiv functionari cu atributii de control, ar fi pretins foloase materiale de la reprezentanta unei societati care oferea asistenta medicala la domiciliu, in schimbul renuntarii la efectuarea activitatii de control la societatea respectiva.

Conform acelorasi surse, in contextul unui control al Curtii de Conturi, persoane din sistemul asigurarilor de sanatate au actionat in asa fel incat sa impiedice aflarea situatiei reale cu privire la decontarea anumitor medicamente in favoarea unor pacienti fictivi. Astfel, medicamente in valoare de 33.000.000 de lei, au fost decontate prin intocmirea frauduloasa a unor documente medicale de natura sa creeze impresia ca neregulile constatate de Curtea de Conturi se incadrau intr-o exceptie prevazuta in anumite norme ce ar fi fost elaborate de CNAS. Functionarii sunt acuzati de luare si dare de mita, trafic de influenta, constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune, abuz in serviciu, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, fals informatic, iar faptele au fost comise in perioada ianuarie 2016 – august 2017.

Procurorii DNA fac cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate infractiunilor de coruptie, savarsite in perioada 2016- august 2017, potrivit News.ro.

Perchezitiile se desfasoara in 50 locatii din Capitala, dintre care doua sunt la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, restul fiind sedii sau puncte de lucru ale unor societati comerciale sau domicilii ale unor persoane.

Reprezentantii CNAS nu au dorit sa faca niciun comentariu referitor la perchezitiile care au loc in institutie, in timp ce surse din cadrul Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti au spus ca procurorii au ajuns inca de dimineata in institutie si verifica acte.

Sursa foto: Agerpres / Adrian Cuba

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri