Comisia pe Justitie, condusa de fostul ministru Florin Iordache, s-a reunit, luni, pentru a patra zi de dezbateri pe modificarile facute legilor justitiei. Comisia Iordache a votat o propunere ALDE care prevede ca presedintele nu mai poate refuza nici numirile procurorilor in functiile de judecator si invers.

Propunerea de numire in functia de judecator se formuleaza de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul consultativ al unitatii de parchet de la care provine, precum si al instantei la care urmeaza sa activeze, iar propunerea de numire a judecatorilor in functia de procuror se formuleaza de catre Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul consultativ al instantei in care isi desfasoara activitatea, au stabilit membrii comisiei. Presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functiile prevazute, conform unui amendament al ALDE, comparativ cu legea actuala cand seful statului putea refuza motivat, potrivit Agerpres.

Un alt amendament prevede ca detasarea si delegarea nu se pot face la instante sau parchete de nivel superior celor la care judecatorul sau procurorul are dreptul sa functioneze potrivit legii.

Consiliul Superior al Magistraturii dispune detasarea judecatorilor si procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instante sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul National al Magistraturii, Ministerul Justitiei sau la unitatile subordonate acestuia ori la alte autoritati publice, in orice functii, inclusiv cele de demnitate publica numite, la solicitarea acestor institutii, precum si la institutii ale Uniunii Europene sau organizatii internationale, la solicitarea Ministerului Justitiei. Incetarea detasarii inainte de expirarea duratei pentru care a fost dispusa are loc la cererea judecatorului sau procurorului ori la cererea institutiei la care este detasat si se dispune de catre Sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, au mai decis parlamentarii.

Transferul judecatorilor si procurorilor de la o instanta la alta sau de la un parchet la altul ori la o institutie publica se aproba, la cererea celor in cauza, de sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul consultativ al presedintelui instantei sau al procurorului-sef al parchetului corespunzator, conform unui amendament al PSD completat de Asociatia Procurorilor din Romania.

Parlamentarii au mai decis ca la incetarea mandatului pentru functiile de conducere procurorii pot ocupa o functie la acelasi parchet sau la un alt parchet unde au dreptul sa functioneze potrivit legii ori revin la parchetele de unde provin. Este vorba despre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie si al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora.

Au fost eliminati din aceste categorii presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Inaltei Curtii de Casatie si Justitie care sunt numiti de presedintele Romaniei la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii ICCJ care au functionat la aceasta instanta cel putin doi ani.

Potrivit unui amendament CSM-ALDE-USR, judecatorul sau procurorul poate fi suspendat din functie si in cazul in care a fost trimis in judecata pentru o infractiune, daca se apreciaza, in raport de circumstantele cauzei, ca se aduce atingere prestigiului profesiei. In situatia in care s-a apreciat ca judecatorul sau procurorul poate fi mentinut in functie, acestuia i se poate interzice provizoriu exercitarea anumitor atributii pana la solutionarea definitiva a cauzei. Aceste prevederi se aplica in mod corespunzator si in cazul in care fata de judecator sau procuror s-a luat masura preventiva a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cautiune si organul judiciar a stabilit in sarcina sa obligatia de a nu exercita profesia in exercitarea careia a savarsit fapta.

Sursa foto: presidency.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri