Forumul Judecatorilor din Romania (FJR) ii solicita Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala (CCR), cu privire la dispozitiile Legii nr.234/2018 pentru modificarea si completarea Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) care afecteaza, conform Comisiei de la Venetia, independenta Justitiei.

Legea a fost promulgata joi de Klaus Iohannis si a fost trimisa la publicare in Monitorul Oficial. Ea va intra in vigoare la trei zile de la publicare.

Potrivit FJR, unele dintre masurile legislative cuprinse sunt contrare recomandarilor Comisiei de la Venetia sau GRECO si "pun in pericol insusi parcursul Romaniei ca stat membru al Consiliului Europei.", scrie Ziare.com.

"Avocatul Poporului are atributia expresa de a sesiza Curtea Constitutionala cu privire la legi si ordonante, iar aceasta nu este limitata la protectia drepturilor omului, rolul sau trebuind sa fie extrem de activ in apararea statului de drept, prin urmare si a angajamentelor internationale luate in acest sens de statul roman", sustin judecatorii.

FJR arata ca in recomandarile facute de Comisia de la Venetia s-a sugerat Romaniei:

- Sa reexamineze sistemul de numire/revocare a procurorilor de rang inalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor corespunzatoare din Constitutie, in perspectiva oferirii conditiilor pentru un proces de numire/revocare neutru si obiectiv, prin mentinerea rolului institutiilor precum presedintele tarii si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile sa echilibreze influenta ministrului Justitiei;

- Sa reexamineze, in vederea definirii lor mai clare, motivele pentru revocarea membrilor CSM;

- Sa elimine posibilitatea revocarii membrilor CSM pe calea votului de retragere a increderii de catre adunarile generale ale instantelor si parchetelor;

- Sa identifice solutii care sa asigure o participare mai efectiva la lucrarile CSM a membrilor CSM proveniti din afara sistemului judiciar.

Si Grupul de state impotriva coruptiei (GRECO) a facut recomandari Romaniei care nu se regasesc in modificarile care urmeaza sa intre in vigoare.

"Sub toate aspectele, Curtea Constitutionala are obligatia de loialitate constitutionala de aastepta si de a valorifica opiniile Comisiei de la Venetia, asadar inclusiv in privinta modificarilor aduse legilor justitiei", conchide FJR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri