"Victorie PNL! Modificarea Legilor Justitiei ajunge la Comisia de la Venetia! Comisia de Monitorizare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Venetia pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificarile Legilor Justitiei propuse de PSD si ALDE Dupa refuzul sistematic al celor de la PSD si ALDE de a cere opinia expertilor internationali in privinta propunerilor de modificare a legilor Justitiei, PNL a reusit sa obtina acest lucru prin intermediul parlamentarilor sai din cadrul APCE", transmite PNL.

Judecatorii Curtii Constitutionale vor trebui sa tina cont de opinia Comisiei de la Venetia

"PNL a folosit in acest demers o cale extraordinara de sesizare a Comisiei de la Venetia prin intermediul Comisiei de Monitorizare a APCE. In aceste conditii, CCR va trebui sa tina cont de opinia Comisiei de la Venetia in privinta modificarilor aduse Legilor Justitiei, asa cum a tinut cont si in alte cazuri. Parcursul legilor Justitiei va trebui sa astepte acum punctul de vedere al Comisiei de la Venetia", continua acestia.

Deputatul PNL Cezar Preda i-a solicitat pe 30 martie presedintelui Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Michele Nicoletti, pentru ca in 23 aprilie, prima zi a sesiunii APCE, sa se decida sesizarea Comisiei de la Venetia cu privire la modificarile aduse celor trei legi ale justitiei.

De asemenea, senatorul PNL Alina Gorghiu a inaintat presedintelui Comisiei juridice de la nivelul APCE, Frank Schwabe, o solicitare similara pentru ca acest for sa solicite opinia Comisiei de la Venetia in privinta modificarilor aduse legilor justitiei din Romania.

Klaus Iohannis, mesaj catre...
Citeste si: Klaus Iohannis, mesaj catre Comisia de la Venetia: Sunt optimist

Legile au fost adoptate luni pentru a doua oara de catre Parlament dupa ce, initial, PNL le-a contestat, iar CCR a decis ca unele articole sunt neconstitutionale.

Cele trei legi ale justitiei - Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciara si Legea 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) - au fost adoptate in 26 martie pentru a doua oara de catre Parlament dupa ce, initial, PNL le-a contestat, iar CCR a decis ca unele articole sunt neconstitutionale.

Printre cele mai importante modificari la legile Justitiei se afla eliminarea presedintelui Romaniei din numirea conducerii ICCJ si corelarea prevederii din legea 303/2004 cu legea 317/2004.

"Ora Guvernului": Tudorel...
Citeste si: "Ora Guvernului": Toader este audiat dupa raportul critic al GRECO

Sursa foto: By Andrey_Kuzmin / Shutterstockcom