Comisia de monitorizare a APCE a decis prin vot, joi, in unanimitate, sesizarea Comisiei de la Venetia pentru o opinie cu privire la modificarea Legilor Justitiei in Romania. Daca procedura se va derula suficient de rapid, este posibil ca plenul Comisiei de la Venetia sa ajunga la o concluzie chiar in luna iunie, scrie Ziare.com.

Victorie politica obtinuta de PNL la Strasbourg

Victoria politica obtinuta de Opozitie la Strasbourg este cu atat mai importanta cu cat liderii PSD-ALDE din Parlamentul de la Bucuresti, dar si Ministerul Justitiei condus de Tudorel Toader (reprezentantul Romaniei in Comisia de la Venetia) au refuzat in mod constant, in ciuda solicitarilor publice, sa ceara opinia expertilor din acest organism international unanim recunoscut pentru profesionalismul sau.

"Decizia in cadrul comisiei de monitorizare s-a luat prin vot, in unanimitate, in sensul redactarii unei solicitari Comisiei de la Venetia (CV) pentru o opinie pe cele trei legi: cea legata de statutul judecatorilor si procurorilor, cea legata de organizarea sistemului de justitie si cea privind functionarea Consiliului Superior al Magistraturii", a declarat pentru Ziare.com deputatul PNL Ionut Stroe, cel care a fost desemnat de Opozitia de la Bucuresti sa ceara si sa obtina, cu argumente, consultarea Comisiei de la Venetia.

Care sunt urmatorii pasi procedurali

"Comisia de monitorizare a APCE va redacta o scrisoare oficiala adresata Comisiei de la Venetia solicitandu-i sa elaboreze o opinie pe aceste trei legi. Conform procedurilor, va urma o vizita a reprezentantilor CV in Romania, pentru documentare, si adoptarea unei decizii in cadrul plenului CV in legatura cu opinia respectiva.

Eu stiu ca au plen in luna iunie. Daca se grabesc putin, tinand cont si de faptul ca suntem presati de anumite termene constitutionale in Romania, membrii Comisiei de la Venetia ar putea in luna iunie sa aiba adoptata prin vot in cadrul plenului aceasta opinie", a explicat deputatul PNL.

Pozitiile exprimate de reprezentantii statului roman

Ionut Stroe a fost cel care a vorbit din partea Opozitiei de la Bucuresti, aducand argumente in favoarea consultarii Comisiei de la Venetia.

Printre subiectele abordate, acesta a mentionat ca s-a folosit de atitudinea evaziva a coalitiei de guvernare, de lipsa de dezbatere reala si de dialog cu organizatiile profesionale si despre modul in care CSM s-a exprimat si a redactat o opinie negativa pe aceasta tema.

De asemenea, a fost adusa in discutie petitia semnata de cei peste 4.000 de magistrati din Romania, dar si recomandarea MCV in legatura cu consultarea Comisiei de la Venetia in redactarea acestor legi.

"In plus, am amintit de solicitarea domnului secretar general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, care i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis sa solicite autoritatilor romane cooperarea si obtinerea opiniei Comisiei de la Venetia si, nu in ultimul rand, am manifestat disponibilitatea PNL in a conlucra si a avea o contributie substantiala la redactarea unor legi sanatoase, imbunatatite, nu in maniera in care PSD si coalitia de guvernamant au facut-o.

Acestea au fost argumentele prezentate de mine in comisia de monitorizare a Consiliului Europei, unde am solicitat opinia Comisiei de la Venetia", ne-a declarat Ionut Stroe.

Intrebat care au fost pozitiile exprimate de ceilalti reprezentanti ai statului roman invitati la sedinta, deputatul PNL a subliniat ca discutiile au avut un "caracter secret, discret".

"Doamna presedinte al CSM a exprimat public puncte de vedere in Romania, prin urmare sunt cunoscute pozitionarile dansei. Maine va aparea sinopsisul sedintei de astazi, iar cei de la Consiliul Europei vor comunica public aspectele pe care ei le considera relevante si de interes public", ne-a mai declarat acesta.

Interesul aratat fata de pozitia presedintelui CSM, Simona Marcu, este justificat de faptul ca aceasta nu a avut un "mandat special" obtinut din partea plenului cu privire la punctul de vedere prezentat astazi la Strasbourg, dupa cum a declarat pentru Ziare.com purtatorul de cuvant al CSM, judecatorul Florin Encescu, care a mai spus ca prezenta Simonei Marcu la aceasta sedinta a fost semnalata doar pe site-ul oficial al comisiei de monitorizare.

De asemenea, Forumul Judecatorilor a cerut public presedintelui CSM sa sustina la Strasbourg "sa respecte vointa majoritatii absolute a adunarilor generale ale instantelor si parchetelor" exprimata in toamna anului 2017, a celor 4.000 de magistrati semnatari ai Memoriului pentru retragerea Legilor Justitiei, precum si cele doua avize consecutive emise de plenul CSM, si sa sustina sesizarea de catre APCE a Comisiei de la Venetia, solicitarea lor ramanand fara un raspuns public pana acum din partea presedintelui CSM.

Care este stadiul actual al Legilor Justitiei

Pe 19 aprilie, CCR a dat o a doua decizie in ce priveste Legile Justitiei.

Astfel, Legea privind Statutul magistratilor contine prevederi neconstitutionale si se va intoarce in Parlament, insa celelalte doua Legi ale Justitiei, cea privind organizarea judiciara si cea referitoare la organizarea si functionarea CSM, au fost declarate constitutionale si au ajuns la Cotroceni pentru promulgare.

Presedintele Klaus Iohannis are la dispozitie trei variante - promulgarea, retrimiterea la Parlament sau o noua sesizare la CCR. Asta dupa ce a declarat deja ca Administratia Prezidentiala nu are de gand sa ceara un punct de vedere de la Comisia de la Venetia pe aceste acte normative.

Sursa foto: Pakhnyushchy / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri