Guvernul Dancila vrea sa modifice, prin ordonanta de urgenta, patru legi care stau la baza acuzatiilor DNA din dosarul Belina care o vizeaza pe Sevil Shhaideh, potrivit unor surse guvernamentale care au declarat pentru G4Media.

Guvernul urmeaza sa adopte o ordonanta de urgenta care modifica patru legi, exact cele care stau la baza dosarului DNA, astfel incat faptele din dosarul Belina, in care este inculpata Sevil Shhaideh sa nu mai fie considerate infractiuni.

Se doreste dezincriminarea in dosar

G4Media.ro a obtinut proiectul de ordonanta si l-a analizat apeland la experitiza unor juristi. Cei mai multi sunt de parere ca actul normativ va avea efect de dezincriminare in acest dosar, chiar daca faptele sunt comise in 2014, iar actele normative nu sunt legi penale si asupra lor nu functioneaza principiul retroactivitatii. Altii sustin insa ca modificarea celor patru legi nu retroactiveaza, nefiind vorba de legi penale.

Proiectul de ordonanta, initiat se pare de Ministerul Dezvoltarii si de Ministerul Transporturilor, ar urma sa intre in sedinta de guvern de miercuri sau cat mai curand posibil, potrivit acelorasi surse.

Juristii consultati sunt de parere ca modificarile legilor civile cu impact in dosarul Belina vor avea si urmari penale. Infractiunea de abuz in serviciu de care este acuzata Sevil Shhaideh ar fi comisa in varianta nerespectarii legii intr-o anumita forma. Or, daca legea tocmai se modifica, iar modificarea inseamna dezincriminarea abuzului in serviciu intr-o anumita forma, atunci modificarile sunt echivalente cu legea penala mai favorabila.

“Nici categoriile de droguri nu sunt trecute explicit in legislatia penala. Cu toate acestea, daca lista cu substante psihotrope se modifica si, de maine, nu va mai fi pedepsit traficul de canabis, de exemplu, toti cei care sunt cercetati pentru asta vor scapa, desi nu s-a modificat legislatia penala.” au precizat pentru g4media.ro aceleasi surse.

Pe de alta parte, surse judiciare sustin ca dosarul Belina, in care fostul ministru Sevil Shhaideh a primit calitatea de inculpat la sfarsitul lunii aprilie, nu va fi afectat de noile modificaari aduse legislatiei. Ar fi vorba de modificari ale legilor nepenale iar ele nu s-ar aplica retroactiv, ci doar situatiilor juridice ce se vor naste de acum inainte. Judecatorul ar trebui, in viziunea acestor juristi, ca, la momentul deciziilor de condamnare sa ia in calcul legea nepenala care se aplica in momentul comiterii faptelor, mai exact cea care cerea obligativitatea unei legi si nu a unei Hotararti de Guvern pentru transferul insulei Belina.

Sevil Shhaideh a fost mana dreapta a lui Liviu Dragnea pe vremea cand liderul PSD conducea Ministerul Dezvoltarii.

Documentul intrat in posesia G4media.ro arata ca Guvernul vrea sa modifice patru dintre actele normative care stau la baza acuzatiilor DNA:

  • Legea apelor 107/1996
  • Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publica
  • O.U.G. 107/2002 privind infiintarea Administratiei Nationale “Apele Romane”
  • Codul Civil.

Sursa foto: Agerpres FOTO / Liviu Sova

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri