Partidul Social Democrat, condus de condamnatul penal Liviu Dragnea, incearca constant sa modifice legile justitiei pentru a servi propriilor interese. Mai mult, chiar si legile in vigoare sunt calcate constant de membrii partidului, cea mai recenta abatere fiind a lui Valcov Darius, care a pus pe Facebook o fisa medicala confidentiala. Lucrurile nu stau deloc bine nici in alte state ale lumii.

Mai jos am descris sapte legi care sunt impotriva spiritului democratic – pornind din Uganda, trecand prin Turcia lui Erdogan (“model” pentru Liviu Dragnea – n.r.)

1. In Egipt, presedintele Abdel al-Sisi a promulgat o lege care le da dreptul autoritatilor sa puna sub supraveghere si/sau sa blocheze orice persoana care are 5.000 de followers pe social media sau detine un blog/site cu un trafic similar.

Egiptul este doar una dintre tarile care sunt in pragul autoritarismului, presedintele incercand si reusind sa reduca cat mai mult libertatea de exprimare a cetatenilor – nu foarte diferit de ce se intampla in Romania, in prezent.

Astfel, mai multi bloggeri si activisti proeminenti cu multi followeri pe social media au fost arestati in ultimul an, guvernul Egiptului aratand o toleranta extrem de scazuta pentru cei care ii critica.

2. In Uganda, guvernul local a impus o taxa de 200 de shillingi (0,05$) pe zi pentru folosirea unor populare platforme precum Twitter, Facebook si WhatsApp. Guvernul incearca astfel sa isi mareasca bugetul, dar si sa limiteze libertatea de exprimare a cetatenilor. Protestele stradale masive ar putea, insa, sa modifice aceasta initiativa.

3. In China daca comiti o crima, poti alege sa fie judecat altcineva in locul tau. Cei mai bogati oameni din China pot comite faradelegi si, mai apoi, plati pe altcineva sa fie judecat in locul lor.

Procesul este numit “ding zui”, care se traduce cu aproximatie “inculpat inlocuitor”. Desi nu este o lege propriu-zisa, sistemul judiciar din China, cu puternice lacune si corupt, permite acestei practici sa infloreasca, conform unui profesor in Drept care a studiat problema. Unul dintre motive este acela ca politia si procurorii sunt presati sa rezolve absolut toate cazurile intrate pe rol. Rata de achitare in China este de doar 1%. Aduce aminte cu sistemul comunist din Romania.

4. Conform CBS News, daca traiesti in Coreea de Nord si comiti o faradelege, atat tu dar si copiii tai si copiii copiilor tai se vor face vinovati si vor suporta consecintele. Acest sistem este denumit “cele trei generatii de pedepsiti”.

Acest lucru implica cel mai adesea inchisoare pe viata sau munca silnica pe viata. Daca parasesti tara, esti executat pe loc atunci cand esti capturat si acelasi lucru este valabil pentru intreaga ta familie.

5. Jurnalismul “democratic” este mort in Vietnam, un alt stat cu foarte multe practici comuniste. Daca te astepti la libera exprimare in presa din Vietnam, te inseli. Este posibil ca autorii articolelor care critica in vreun fel conducerea statului sa nu fie automat aruncati in puscarie, insa in mod clar acestia vor fi retinuti, hartuiti, persecutati sau chiar raniti si “indepartati” – in stilul Rusiei lui Putin.

Conform unui articol din Washington Post, articolul 258 din legile penale ale Vietnam-ului arata ca “a profita de dreptul la exprimare democratic pentru a incalca interesele Statului se pedepseste”. Aceasta simpla fraza acopera aproape orice, inclusiv limitarea dreptului la exprimare a jurnalistilor.

6. In ziua votului pentru prezidentialele din Turcia,
anul acesta, au fost raportate violente, intimidari ale fortelor de securitate si multiple iregularitati. Desi probleme foarte serioase, au fost mici comparat cu cele din campanie, unde au fost extrem de acute. Astfel, campania a fost realizata sub auspiciile urgentei majore, opozitia a fost efectiv blocata in media supusa lui Erdogan si multi dintre liderii opozitiei, HDP, sunt acum la inchisoare.

Imaginati-va cum ar fi daca Romania nu ar fi membru UE si daca sute de mii de oameni nu ar fi iesit in strada impotriva PSD.

7. O tendinta vazuta extrem de puternic si in Romania se intampla de mai multi ani in Turcia – numirea de oameni fideli lui Erdogan in functii cheie ale statului.

Pana in prezent, Erdogan a retinut peste 60.000 de oameni care l-ar fi deranjat din ascensiunea lui autoritara si a suspendat peste 150.000 de angajati ai guvernului. S-a folosit de puterea sa pentru a elimina inclusiv oameni de stiinta, jurnalisti, profesori universitari si alti oponenti politici.

In prezent Ministerul de Interne turc, sistemul de justitie si chiar rectorii universitari sunt fideli lui Erdogan. Pe scurt, toate institutiile de putere apartin acum unui singur om, inclusiv mare parte din media.

Sursa foto: Politico.eu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri