DNA a decis trimiterea in judecata a persoanelor cercetate in Dosarul Belina, inclusiv a lui Sevil Shhaideh, fost secretar de stat in cadrul Ministerul Dezvoltarii Regionale, aceasta fiind acuzata de abuz in serviciu, scrie Ziare.com.

Intr-un comunicat de presa remis miercuri de DNA, se arata ca toti inculpatii din dosarul Belina au fost trimisi in judecata, in stare de libertate.

Astfel, s-a dispus trimiterea in judecata pentru: Sevil Shhaideh, Ionela Stoian (fosta Vasile), Ionut Adrian Gadea, Sanda Mariana Gheorghiu si Rodica Gusa.

Shhaideh era la data faptelor secretar de stat in cadrul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (M.D.R.A.P.) . Aceasta a fost trimisa in judecata sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave.

Acuzatiile procurorilor

Procurorii arata in rechizitoriu ca "in anul 2013, prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din Insula Belina si Bratul Pavel (cu suprafata de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate in albia minora a Dunarii, au trecut ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptata H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost incalcate o serie de dispozitii legale".

Procurorii argumenteaza ca fiind situatie in albia minora a Dunarii, Insula Belina si Bratul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii si al Constitutiei, deci prin urmare nu puteau fi trecute in proprietatea vreunui consiliu judetean prin hotarare de guvern, ci doar prin lege.

"Concret, in perioada 23 septembrie 2013 - decembrie 2013, in calitate de secretar de stat, inculpata Shhaideh Sevil a initiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare si a prezentat guvernului pentru aprobare un proiect de hotarare de guvern (ce se va numi H.G. 943/2013), precum si nota de fundamentare pe care a semnat-o, in calitate de initiator. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor parti din Insula Belina si Bratul Pavel catre domeniul public al judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman. Aceasta, in conditiile in care inculpata cunostea ca in acest mod intocmeste acte care incalca o serie de dispozitii legale, respectiv:

- art. 136 alin. 3 din Constitutia Romaniei,
- art. 3 din Legea apelor 107/1996,
- art. 3 alin. 2 din Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publica,
- anexa 2 din O.U.G. 107/2002 privind infiintarea Administratiei Nationale "Apele Romane",
- art. 38 alin. 2, alin. 3, art. 30 alin. 2 si art. 77 din Legea 24/2000
- art. 860 alin. 3) teza intai din Codul civil", potrivit DNA.
Singura sansa a motiunii de cenzura

Sursa foto: Agerpres FOTO / Liviu Sova

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri