Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca legea de revizuire a Constitutiei care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie respecta dispozitiile Legii fundamentale privitoare la revizuire, scrie Agerpres. Actul normativ a fost adoptat martea trecuta in plenul Senatului.

Potrivit articolului 23 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea CCR, in termen de 5 zile de la adoptarea legii de revizuire a Constitutiei, Instanta constitutionala se pronunta, din oficiu, asupra acesteia, prevederile art. 20 si 21 aplicandu-se in mod corespunzator.

Articolul 20 mentioneaza ca la primirea proiectului de lege sau a propunerii legislative, presedintele Curtii numeste un judecator-raportor si stabileste termenul de judecata.

Conform articolului 21: "Curtea Constitutionala se pronunta asupra proiectului de lege sau a propunerii legislative cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor. (2) Decizia Curtii se comunica celor care au initiat proiectul de lege sau propunerea legislativa ori, dupa caz, reprezentantului acestora".

Initiativa cetateneasca, pentru care era necesara sustinerea a cel putin doua treimi din numarul senatorilor, a fost votata prin vot nominal, exprimandu-se 107 senatori "pentru" si 13 "contra" (USR). Sapte senatori s-au abtinut (de la PNL si UDMR).

Citeste si:
Boris Johnson a semnatul acordul cu privire la Brexit
Boris Johnson a semnatul...

Potrivit modificarii propuse pentru articolul 48 din Constitutie, "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca referendumul pentru familie va fi organizat pe 7 octombrie.

De asemenea, plenul Senatului a dat un vot pozitiv si pentru cele doua amendamente adoptate de catre Camera Deputatilor la propunerea legislativa de revizuire a Constitutiei. Senatorul Serban Nicolae (PSD) a precizat ca este vorba despre amendamente de natura tehnica.

Citeste si:
Dancila: Prima masura ca presedinte al Romaniei - un referendum
Viorica Dancila: Prima masura...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
USR trimite Avocatului Poporului solicitare pe legea pensiilor speciale
Setari Cookie-uri