Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) atrage atentia ca in draftul de CANAMED si de Catalog public privind preturile la medicamente sunt foarte multe produse la care preturile sunt gresite sau produse care nu se regasesc, potrivit Agerpres.

Ministerul Sanatatii doreste sa realizeze o corectie a preturilor din CANAMED, respectiv Catalogul national al preturilor autorizate de punere pe piata in Romania, context in care joi a organizat o dezbatere asupra unui proiect de ordin pentru aprobarea preturilor maximale ale medicamentelor de uz uman, la care au participat reprezentantii mai multor firme producatoare de medicamente.

Reprezentantul ARPIM la dezbaterea MS, Iulius Holban, a sustinut ca exista mai multe greseli in proiectul de act normativ.

"O observatie e legata de faptul ca, asa cum a aparut in draftul de CANAMED si de Catalog public, sunt foarte multe produse la care preturile sunt gresite sau sunt multe produse care nu se regasesc, lipsesc din aceste cataloage de preturi si urmeaza ca ministerul sa gaseasca fie dosarele pe care nu le-a gasit initial sau sa recalculeze pe baza dosarelor ce au fost redepuse asa cum a solicitat MS, pana pe data de 25 septembrie", a declarat reprezentantul ARPIM.

O alta nemultumire a ARPIM este legata de faptul ca in proiectul de act normativ apar 10 zile in care se poate contesta pretul medicamentelor, in ordinul initial fiind 30 de zile.

"A contesta un pret inseamna ca noi depunem spre aprobare un pret - exemplu 10 lei - si ministerul raspunde cu un alt pret - 9 lei, atunci va exista o perioada in care cele doua parti trebuie sa ajunga la un numitor comun, fie iese acel 10 lei, fie cel de 9 lei. Zece zile ca noi sa reactionam si sa solutionam situatia si noi si ei este destul de putin timp. Ca si timp total vor fi cele 20 de zile, pentru ca noi vom respinge propunerea lor de pret in zece zile, iar ei la randul lor vor avea posibilitatea sa analizeze contestatia noastra si dupa ce vin cu alte informatii catre noi in urmatoarele zece zile sa se solutioneze acest diferendum intre parti", a explicat Iulius Holban.

El a precizat ca noile preturi, asa cum apare in proiectul de act normativ, vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019.

"Noi am ridicat de foarte multe ori problema ca in Romania trebuie sa se calculeze pretul cel mai mic din Europa, ceea ce implica anumite probleme in piata, lipsa de cele mai multe ori a produselor pentru pacienti, de aceea in acest moment ministerul este deschis sa discute si sa gaseasca o noua metodologie de preturi", a spus Holban.

In context, secretarul de stat in MS Octavian Alexandrescu, prezent la dezbatere, a subliniat ca autoritatile cauta solutii pentru noua metodologie de calcul al pretului la medicamente, astfel incat acestea sa nu dispara de pe piata, iar pacientii sa aiba acces la tratament.

Ultima corectie a preturilor la medicamente s-a facut in anul 2015, iar in ultimii zece ani s-au corectat preturile la medicamente de doua ori, in conditiile in care legislatia in vigoare prevede o corectare a preturilor in fiecare an.

Sursa foto: Shutterstock / i viewfinder

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri