Legea pensiilor va intra saptamana viitoare in avizare interministeriala si, in maximum doua saptamani, ar putea fi adoptata in Guvern si apoi trimisa in Parlament, a declarat vineri ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Lia Olguta Vasilescu, scrie Agerpres.

"Legea pensiilor saptamana viitoare urmeaza sa o trimitem in avizare interministeriala. Am avut o perioada de o luna de zile in care am stat cu ea in dezbatere publica. Am primit inclusiv de la ministere, care trebuie sa fie avizatoare incepand de saptamana viitoare, tot felul de observatii pe care am dorit sa le preluam pe parcurs si cand le trimitem in avizare legea sa fie cu aceste observatii cuprinse. Din cauza aceasta va fi un weekend de foc pentru cei de la Casa de Pensii, pentru ca vor trebui sa completeze toate aceste observatii care au venit pe parcursul dezbaterii publice. Nu stiu exact cat va dura la celelalte ministere. Sper sa se miste cat mai repede, cu atat mai mult cu cat noi preluam cele mai multe dintre observatiile lor, si sa putem sa o adoptam in Guvern in maximum doua saptamani si sa o putem trimite Parlamentului", a explicat Olguta Vasilescu, pentru Digi 24.

Aceasta a subliniat ca saptamana viitoare se va primi de la Ministerul Finantelor Publice si impactul financiar exact al legii.

"Teoretic, dupa ce vom prelua si observatiile ministerelor avizatoare, nu prea ar mai fi mare lucru de completat, pentru ca legea va fi rotunda, in sensul ca vom avea un impact financiar foarte exact calculat de Finante si, dupa ce am preluat aceste observatii din dezbaterea publica, textele ne asiguram ca nu sunt neconstitutionale sub nicio forma, pentru ca au trecut deja prin Ministerul Justitiei (...) Este, cred, suficient de mult dezbatuta, simulata si calculata, astfel incat sa nu trebuiasca sa acceptam foarte multe amendamente de la parlamentari. Dar dezbaterea parlamentara va fi deschisa si, daca va fi cazul, daca vom considera ca mai este nevoie de unele lucruri sa le preluam de la parlamentari suntem foarte deschisi. (...) Saptamana viitoare vom avea impactul calculat real", a spus ministrul Muncii.

Lia Olguta Vasilescu a mentionat ca nu are inca cifrele finale privind impactul, dar bugetul asigurarilor este dublu fata de cel de anul trecut, deoarece numai punctul de pensie se dubleaza si "automat si impactul este pe masura", in sensul ca s-a pornit de la 871 lei punctul de pensie "atunci cand am venit la guvernare" si va trebui pana in anul 2020 sa ajunga la 1.775 lei.

Intrebata despre valoarea punctului de referinta, ministrul Muncii a afirmat ca sunt patru variante, care au fost date Ministerului de Finante pentru a le calcula, deoarece "ne dorim o lege foarte dreapta, o lege foarte frumoasa, dar in acelasi timp ne dorim o lege perfect aplicabila" si pentru asta este necesar avizul de la Finante.

"Doua dintre variantele noastre sunt deja cunoscute. Una este prevederea care exista deja in legislatia actuala, adica inflatie plus 50% din cresterea reala a salariului mediu brut. Cealalta varianta deja a fost expusa la Neptun, dupa CEX, cand s-a cerut sa se ia in considerare si inflatia plus 2%. Adica, daca avem inflatie anul acesta de 5%, se adauga 5% la pensie, plus inca 2%, in total 7%. Dar, atunci cand vom avea avizul Ministerului Finantelor, vom putea comunica exact care este varianta aleasa", a precizat ministrul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri