Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta pentru operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor comise de magistrati, care va fi infiintata ca urmare a modificarii Legii privind organizarea judiciara, a anuntat ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Legea prevede ca sectia va incepe sa functioneze in trei luni, iar la CSM nu au fost demarate procedurile pentru operationalizarea sectiei, in conditiile in care din 23 octombrie DNA nu mai are competenta sa investigheze acele fapte din justitie, noteaza Digi24.

Tudorel Toader a sustinut ca s-ar fi creat un blocaj, pentru ca DNA isi pierde competenta, iar sectia nu ar deveni operationala.

El a precizat ca un element de noutate prevazut de Ordonanta de Urgenta adoptata miercuri este ca Sectia pentru investigarea infractiunilor comise de magistrati va avea 15 procurori, in conditiile in care in lege era stipulat ca sectia va avea "pana la 15 procurori", formulare care ar fi creat ambiguitate.

"Dupa publicarea in Monitorul Oficial, cei interesati vor putea lectura si analiza fiecare prevedere a OUG si veti vedea ca ea face trecerea intre actuala reglementare si viitoarea reglemnetare, asigurand operationalizarea sectiei.Nu se suplimenteaza schema de personal. Cei 15 procurori sunt selectati din sistem, dintre cei actuali. Este vorba doar de o schimbare a competentei si locului de munca. In final, operationalizarea sectiei nu schimba nimic. Aceleasi dosare se muta din curtea DNA in curtea Ministerului Public. Nu este un plus de activitate. Tutela sub care se desfasoara activitatea va fi cea a Ministerului Public", a precizat Toader.

Ce spunea Comisia de la Venetia in opinia preliminara din iulie

Comisia de la Venetia a dat, in luna iulie, o opinie preliminara asupra amendamentelor aduse celor trei legi ale Justitiei privind organizarea judiciara, concluzionand ca modificarile „cel mai probabil vor submina independenta procurorilor si judecatorilor romani si increderea publicului in justitie”. Documentul poate fi consultat aici

Forma inedita de protest al...
Citeste si: Forma inedita de protest al grefierilor impotriva "legilor injustitiei

„Aceste modificari includ amendamentele care pot afecta independenta procurorilor, precum noul sistem de numire si revocare a procurorilor-sedi, rolul ministrului Justitiei si aparitia controlului ierarhic. Limitarea libertatii de exprimare a magistratilor ridica si ea ingrijorari, la fel si noua sectie pentru investigarea magistratilor, dar si noua organizare care slabeste rolul CSM, ca garant al independentei sistemului judiciar”, arata Comisia de la Venetia.

In acest context, printre recomandarile formulate la acea data de Comisia de la Venetia, se numara si reconsiderarea infiintarii unei sectii speciale pentru anchetarea magistratilor. Recursul la procurori specializati, combinat cu masuri eficiente de preventie, este alternativa de dorit, aratau expertii Comisiei de la Venetia.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Dragnea: Programul de guvernare al PSD deranjeaza