Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca va trimite Legile Justitiei la CCR si ca va sesiza Comisia de la Venetia, in cadrul unei declaratii de presa in care a afirmat ca "a inceput asaltul asupra Justitiei din partea PSD".

Principalele declaratii ale presedintelui Klaus Iohannis:

Astazi despre legile justitiei. Haideti sa ne amintim cum am ajuns pana aici. In toamna lui 2016 a fost campanie electorala pentru parlamentare si PSD a imbrobodid poporul cu un program numai lapte si miere si au castigat alegerile, dar a urmat cu totul si cu totul altceva. A inceput asaltul asupra justitiei din partea PSD.

Atunci, la inceputul lui 2017, au venit cu acea infama OUG 13. Acea ordonanta am reusit sa o oprim impreuna. Sute de mii de romani de buna credinta au protestat atunci in strada.

Asaltul s-a mutat in Parlament, iar rezultatul demersului parlamentar de modificare a legilor justitiei a ajuns acum si in faza in care se cere promulgarea acestor legi.

Procedura originala, graba lipsita de orice justificare si modul autoritar in care s-au desfasurat dezbaterile parlamentare au determinat in final foarte multa neincredere.

Reforma justitiei, cum este clamata de PSD, este in continuare contestata de asociatiile profesionale ale magistratilor si trezeste mari ingrijorari ale partenerilor externi.

Intr-o democratie autentica, separatia puterilor in stat inseamna colaborare constructiva, respect intre institutii,echilibrul si controlul reciproc intre acestea. Legile justitiei au un rol important. Au fost adoptate intr-o saptamana. A fost nevoie de patru luni si trei decizii ale CCR pentru a le indrepta. Toata lumea ar fi castigat daca erau bine dezbatute.

Constat ca cele 3 legi nu sunt deplin adecvate nici cadrului constitutional intern, nici standardelor eurpene in materie.

Prevederi din Legea privind statutul judecatorilor au fost declarate neconstitutionale in 2 randuri. Unele prevederi contravin in continuare Constitutiei.

Legea privind organizarea judiciara a venit deja la promulgare, dar inca mai ridica probleme. Noile reguli privind adminterea in magistratura aduc riscuri de blocare a sistemului de justitie. Au fost create noi structuri care pot timora magistratii.

Nici legea privind CSM nu are o redactare mai fericita. Instituie o segregare a garantului independentei justitiei prin transferul masiv de la plenul CSM la sectii, probabil dupa principlul „Divide et impera”.

Asa cum se prezinta acum pachetul de modificare a legilor, nu corespunde unui stat democratic, asa cum Constitutia spune in articolul 1. Am decis ca atare sa trimit intregul pachetul inapoi la CCR si in paralel sa sesiz Comisia de la Venetia.

Dupa ce Curtea se va exprima asupra acestor chestiuni, vor face o noua analiza a legilor si voi decide atunci daca se impune o noua reexaminare.

Klaus Iohannis a sustinut si vineri o declaratie de presa in care i-a cerut demisia premierului Viorica Dancila, pentru ca nu face fata pozitiei de prim-ministru. Mai mult, seful statului a afirmat ca ii retrage increderea premierului.


Presedintele Klaus Iohannis a invitat-o, vinerea trecuta, pe Viorica Dancila la Palatul Cotroceni, pentru a discuta despre conflictul dintre Guvern si BNR si subiectul plecarii premierului in Israel.

Dupa ce Viorica Dancila a refuzat sa se prezinte la intalnire, seful statului a sustinut o declaratie de presa in care a spus ca premierul nu si-a respectat juramantul depus la preluarea mandatului.

Potrivit sefului statului, Viorica Dancila a preferat sa execute ordinele venite de la partid, transformand Guvernul intr-o vulnerabilitate.

"In luna ianuarie, doamna Dancila spunea asa: Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Este juramantul pe care il depunem noi.

Asta inseamna si ca se respecta principiul colaborarii loiale. Doamna Dancila a preferat sa execute ordinele venite de la partid.

Avand in vedere acestea, eu retrag increderea acordata doamnei Dancila. Pot sa trag o concluzie, doamna Dancila nu face fata pozitiei de prim ministru al Romaniei si transforma Guvernul intr-o vulnerabilitate. Solicit demisia doamnei Dancila din functia de prim-ministru al Romaniei", a declarat seful statului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri