Protestele neanuntate din fata Guvernului au fost interzise. Orice adunare publica trebuie declarata, a decis ICCJ

Sanctiuni pentru protestele neanuntate. Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis luni un recurs in interesul legii si a stabilit ca exista obligatia de declarare prealabila a adunarilor publice atunci cand acestea se desfasoara in piete ori pe caile publice - drum public, parte carosabila si trotuar - sau in locuri situate in imediata vecinatate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.

In legislatie sunt cuprinse prevederi referitoare la obligatia persoanelor care vor sa protesteze in incinta unei institutii publice de a notifica autoritatile despre acest protest, scrie Digi24.

Atunci cand jandarmii dadeau amenzi pentru proteste in Piata Victoriei, de exemplu, asadar in proximitatea unei institutii publice, unele instante aprobau, deci confirmau acele amenzi, in timp ce alte instante le anulau pe motiv ca o piata din apropierea unei institutii publice nu face parte din incinta unui institutii publice.

Pentru ca exista aceasta practica neunitara, Curtea de Apel din Bucuresti a solicitat ICCJ sa aprobe un recurs in interesul legii care sa devina odata cu publicarea lui in Monitorul Oficial obligatoriu pentru toate instantele din Romania.

Iar in varianta propusa de Curtea de Apel exista acea obligatie de a confirma amenzile date de Jandarmerie pentru proteste nenotificate ce au avut loc in proximitatea sau in piata din apropierea unei institutii.

Citeste si:
ICCJ: Cei care deschid un cont de Facebook cu altă identitate fac...
Decizie ICCJ: Cei care...

Aceasta solutie propusa de judecatori a fost aprobata luni de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Urmeaza ca decizia la acest recurs in interesul legii sa fie motivata si apoi publicata in Monitorul Oficial, moment in care va fi obligatorie pentru toti judecatorii care vor solutiona contestatiile facute impotriva unor amenzi date din acelasi motiv.

Sursa foto: Creative Lab / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri