Un ONG da statul in judecata, dupa ce ICCJ a interzis protestele spontane: O noapte ca dupa OUG 13 nu va mai avea loc

ONG-ul „Evolutie in Institutie”, condus de Cristian Mihai Dide, anunta ca va da in judecata statul roman la CEDO, dupa publicarea deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a stabilit luni ca adunarile publice trebuie declarate in prealabil, atunci cand urmeaza sa se desfasoare in piete ori pe cai publice sau in alte locuri din vecinatatea sediilor sau imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.

„Avand in vedere ca aceasta hotarare va afecta financiar foarte multi protestatari, dupa publicarea deciziei ICCJ, Asociatia Evolutie in Institutie va da in judecata Statul Roman la CEDO”, se arata intr-un comunicat publicat pe pagina de Facebook a ONG-ului, noteaza Hotnews.

Potrivit sursei citate, decizia ICCJ limiteaza „dreptul cetatenilor de a protesta spontan”. In acest fel, „caracterul spontan al protestului, care aparea stipulat pana acum in art. 3 din Legea 60/1991, nu mai este valabil, chiar daca adunarea publica se desfasoara in exteriorul unei institutii de interes public.”

Practic, decizia „a dat unda verde Jandarmeriei sa scrie amenzi si sa intervina in forta in cazul in care protestul nu este declarat, chiar daca este unul pasnic”, iar „manifestatiile ce se desfasoara in urma unei decizii cu puternic impact emotional, asa cum a fost cel din noaptea OUG 13, nu mai pot avea loc”, sustine acest ONG.

„Intr-o tara precum Romania, unde exista risc de Ordonante de Urgenta, unde partidul de la guvernare ataca zilnic statul de drept, spontaneitatea adunarilor publice nu pare sa mai fie permisa”, se mai arata in acest comunicat.

Citeste si:
Fridays for Future: tineri din întreaga lume au protestat pentru climă
Fridays for Future: tineri...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

Sanctiuni pentru protestele neanuntate

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis luni un recurs in interesul legii si a stabilit ca exista obligatia de declarare prealabila a adunarilor publice atunci cand acestea se desfasoara in piete ori pe caile publice - drum public, parte carosabila si trotuar - sau in locuri situate in imediata vecinatate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri