DNA a dat detalii intr-un comunicat despre dosarul de coruptie care il vizeaza pe Calin Popescu Tariceanu. DNA arata ca dosarul a fost deschis la solicitarea autoritatilor judiciare austriece si vizeaza obtinerea de catre seful Senatului a 800.000 de dolari foloase necuvenite. Later edit: Firma austriaca ce a platit mita lui Calin Popescu Tariceanu ar fi Fujitsu Siemens Austria.

Potrivit unor surse judiciare contactate de G4Media, firma austriaca despre care DNA sustine ca l-ar fi mituit pe Calin Popescu Tariceanu cu 800.000 de dolari ar fi Fujitsu Siemens Computers Gmbh Austria, aceasta fiind firma care a distribuit licentele Microsoft in Romania.

Fujitsu Siemens GmbH Austria a mai fost in centrul unui scandal de coruptie in Romania in 2014, cand chiar conducerea companiei a facut un denunt cu privire la fapte de coruptie savarsite de angajatii din Romania in legatura cu incheierea si derularea contractului pentru licentele Microsoft din 2004 cu guvernul Romaniei. Informatia a aparut in ordonanta DNA de incepere a urmaririi penale intr-un dosar de la acel moment si a fost citata de Agerpres.

Dosarul il privea pe fostul ministru al Telecomunicatiilor in guvernul Emil Boc, Gabriel Sandu. Printre denuntatorii lui s-au numarat fostul sef al Fujitsu Siemens in Romania – Claudiu Florica – si avocatul Doru Bostina.

Procurorii DNA anunta ca in cazul sefului Senatului, Calin Popescu Tariceanu, se desfasoara o investigatie care vizeaza suspiciuni de savarsire a unor fapte de coruptie privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorala cu sume de bani provenite de la o firma care ar fi obtinut contracte comerciale importante de la statul roman, scrie Ziare.com.

"Dosarul s-a constituit in anul 2018, in urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cererea autoritatilor judiciare austriece", arata DNA.

Concret, sustine sursa citata, un demnitar ar fi primit, in mod indirect, in perioada 2007-2008, foloase materiale in valoare de aproximativ 800.000 dolari de la reprezentantii unei companii austriece, in schimbul demersurilor depuse de acesta in exercitarea functiei, "astfel incat sa se incheie mai multe acte aditionale la un contract comercial derulat de companie".

"Suma ar reprezenta un comision de 10% din valoarea acestor acte aditionale si ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, fiind transferata in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshore", sustin procurorii.

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane pentru savarsirea infractiunii de complicitate la luare de mita.

In ceea ce il priveste pe Tariceanu, actualmente senator, in conformitate cu prevederile legale si constitutionale, efectuarea urmaririi penale pentru infractiunea de luare de mita este conditionata de obtinerea unui aviz din partea Senatului.

"In acest sens, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J documentele necesare in vederea sesizarii Senatului care urmeaza a decide.

Avizul solicitat pentru senator in cadrul dosarului penal este necesar pentru efectuarea completa a urmaririi penale si pentru a-i oferi acestuia posibilitatea sa isi formuleze apararile intr-un cadru procesual legal", conchide DNA

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri