DNA despre dosarul lui Tariceanu: este acuzat de o mita de 800.000 de dolari/ Firma ce a platit mita ar fi Fujitsu Siemens Austria

DNA a dat detalii intr-un comunicat despre dosarul de coruptie care il vizeaza pe Calin Popescu Tariceanu. DNA arata ca dosarul a fost deschis la solicitarea autoritatilor judiciare austriece si vizeaza obtinerea de catre seful Senatului a 800.000 de dolari foloase necuvenite. Later edit: Firma austriaca ce a platit mita lui Calin Popescu Tariceanu ar fi Fujitsu Siemens Austria.

Potrivit unor surse judiciare contactate de G4Media, firma austriaca despre care DNA sustine ca l-ar fi mituit pe Calin Popescu Tariceanu cu 800.000 de dolari ar fi Fujitsu Siemens Computers Gmbh Austria, aceasta fiind firma care a distribuit licentele Microsoft in Romania.

Fujitsu Siemens GmbH Austria a mai fost in centrul unui scandal de coruptie in Romania in 2014, cand chiar conducerea companiei a facut un denunt cu privire la fapte de coruptie savarsite de angajatii din Romania in legatura cu incheierea si derularea contractului pentru licentele Microsoft din 2004 cu guvernul Romaniei. Informatia a aparut in ordonanta DNA de incepere a urmaririi penale intr-un dosar de la acel moment si a fost citata de Agerpres.

Dosarul il privea pe fostul ministru al Telecomunicatiilor in guvernul Emil Boc, Gabriel Sandu. Printre denuntatorii lui s-au numarat fostul sef al Fujitsu Siemens in Romania – Claudiu Florica – si avocatul Doru Bostina.

Procurorii DNA anunta ca in cazul sefului Senatului, Calin Popescu Tariceanu, se desfasoara o investigatie care vizeaza suspiciuni de savarsire a unor fapte de coruptie privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorala cu sume de bani provenite de la o firma care ar fi obtinut contracte comerciale importante de la statul roman, scrie Ziare.com.

Citeste si:
Victor Sandu, fost director general la ''Apele Române'', reţinut...
Victor Sandu, fost director...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

"Dosarul s-a constituit in anul 2018, in urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cererea autoritatilor judiciare austriece", arata DNA.

Concret, sustine sursa citata, un demnitar ar fi primit, in mod indirect, in perioada 2007-2008, foloase materiale in valoare de aproximativ 800.000 dolari de la reprezentantii unei companii austriece, in schimbul demersurilor depuse de acesta in exercitarea functiei, "astfel incat sa se incheie mai multe acte aditionale la un contract comercial derulat de companie".

"Suma ar reprezenta un comision de 10% din valoarea acestor acte aditionale si ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, fiind transferata in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshore", sustin procurorii.

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane pentru savarsirea infractiunii de complicitate la luare de mita.

Citeste si:
Surse: Călin Popescu Tăriceanu va candida la Primăria Capitalei
Surse: Călin Popescu...

In ceea ce il priveste pe Tariceanu, actualmente senator, in conformitate cu prevederile legale si constitutionale, efectuarea urmaririi penale pentru infractiunea de luare de mita este conditionata de obtinerea unui aviz din partea Senatului.

"In acest sens, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J documentele necesare in vederea sesizarii Senatului care urmeaza a decide.

Avizul solicitat pentru senator in cadrul dosarului penal este necesar pentru efectuarea completa a urmaririi penale si pentru a-i oferi acestuia posibilitatea sa isi formuleze apararile intr-un cadru procesual legal", conchide DNA

Citeste si:
Mită de aproape 1 milion de euro la Romsilva: detaliile oferite de DNA
Mită de aproape 1 milion de...
Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri