10 Decembrie 2018

Klaus Iohannis sesizeaza CCR privind declasificarea protocoalelor cu SRI



Presedintele Klaus Iohannis a trimis la Curtea Constitutionala o sesizare cu privire la legea privind declasificarea protocoalelor cu SRI, lege adoptata recent de Parlament prin vointa majoritatii PSD-ALDE. Daca ar intra in vigoare, legea ar oferi, potrivit opozitiei, portite pentru revizuirea sentintelor definitive. Presedintele considera ca actul normativ ar trebui declarat neconstitutional in intregime, potrivit Digi24.

In documentul trimis la CCR, presedintele invoca atat motive legate de modul in care a fost adoptata legea, cat si motive legate de continutul actului normativ.

Legea a fost adoptata de plenul Camerei Deputatilor la mijlocul lunii noiembrie cu 174 de voturi „pentru”, 92 „impotriva” si patru abtineri. Opozitia si-a anuntat intentia de a contesta legea la CCR pentru ca multe persoane condamnate definitiv ar putea beneficia de revizuirea sentintelor, inclusiv condamnari pentru fapte cu violenta, omor, crima organizata sau coruptie.

Propunerea legislativa privind declasificarea unor documente vizeaza Hotararea CSAT nr. 17/2005 privind combaterea coruptiei, fraudei si spalarii banilor, precum si toate documentele care contin informatii clasificate in baza acesteia.



Citeste si