Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale, potrivit căreia prejudiciul de sub un milion de euro care este acoperit integral nu se pedepseşte.

"În cazul săvârşirii unei infracţiuni prevăzute de lege, prin care s-a cauzat un prejudiciu care nu depăşeşte 1.000.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, dacă în cursul urmăririi penale, prejudiciul cauzat majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte, aplicându-se dispoziţiile din Codul de procedură penală", precizează legea.

Potrivit actului normativ, dacă este produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu trei ani.

Dacă prejudiciul este mai mare de 1.000.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu cinci ani.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi orice acţiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase având ca efect diminuarea cu cel puţin 1.000.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, a resurselor bugetului de stat, prin:

  • a) utilizarea sau prezentarea de declaraţii sau documente false, documente electronice false, incorecte sau incomplete privind TVA;
  • b) nedivulgarea în mod intenţionat de informaţii privind TVA, atunci când aceste informaţii trebuie divulgate potrivit legii;
  • c) prezentarea de declaraţii corecte, declaraţii electronice corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA. (2) Tentativa la infracţiunea prevăzută la alin. (1) se pedepseşte, se arată în lege.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amendă operaţiunea de creditare efectuată în mod direct sau indirect de către orice persoană fizică, având drept scop efectuarea unor plăţi cu sume de bani care provin din omisiunea evidenţierii în actele contabile, a operaţiunilor comerciale efectuate şi/sau a veniturilor realizate, a

Dacă până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceste condiţii este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă, stipulează actul normativ.

Dacă ulterior primului termen de judecată şi până la judecarea definitivă a cauzei, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc cu o treime.

Legea a fost adoptată pe 19 decembrie de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Drulă: Astăzi, Iohannis, Ciolacu și Ciucă au dat liber la hoție

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a afirmat, după promulgarea legii privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale, că preşedintele Klaus Iohannis şi liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, "au dat liber la hoţie".

Potrivit lui Drulă, "pentru PSD şi PNL e mai important să fure, să îşi scape prietenii de închisoare".

"Preşedintele trădător s-a grăbit să promulge legea care aduce marea amnistie pentru evazionişti. Legea lui Ciolacu şi Ciucă este o lege de zece ori mai rea decât ce a putut gândi Liviu Dragnea. Începând de astăzi, dacă cineva face evaziune de până într-un milion de euro şi este prins dă banii înapoi şi a scăpat. Este o invitaţie la hoţie din partea clanului politic PSD-PNL, patronat de Klaus Iohannis", a scris Drulă, pe Facebook.

El a arătat că USR a trimis preşedintelui Iohannis 17 pagini cu argumente juridice pentru care această lege trebuie întoarsă în Parlament şi respinsă.

"Nu a contat dreptatea. Pentru PSD şi PNL e mai important să fure, să îşi scape prietenii de închisoare, pentru că multe dintre dosarele de evaziune ar putea fi închise. Astăzi, Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă au dat liber la hoţie. Pe 9 iunie, vine nota de plată pentru ticăloşia lor. Îi opri

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri