Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a reactionat joi printr-un comunicat de presa la declaratiile facute dimineata de Tudorel Toader. Ministrul Justitiei a anuntat ca ii va trimite astazi presedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare a procurorului general si l-a acuzat pe Augustin Lazar ca trage de timp prin sesizarea Curtii Constitutionale.

In replica, procurorul general il acuza pe ministru de dezinformarea opiniei publice si ca, prin continuarea procedurii de revocare in timp ce se afla la CCR o sesizare in acest sens, se „ignora cadrul legal si recomandarile institutiilor europene”. In plus, Lazar considera ca demersul ministrului este „strict politic” si este „de natura sa afecteze increderea publica in capacitatea institutiei (CCR, n.red.) de a-si indeplini rolul constitutional”, scrie Digi24.

Comunicatul Parchetului General:

„Avand in vedere solicitarile reprezentantilor mass-media de a exprima un punct de vedere referitor la intentia ministrului justitiei de a trimite, in cursul zilei de azi, presedintelui Romaniei cererea de revocare din functie a domnului Augustin Lazar, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Biroul de informare si relatii publice este abilitat sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), domnul Augustin Lazar, considera ca anuntul public al ministrului Justitiei referitor la continuarea procedurii de revocare ignora cadrul legal si recomandarile institutiilor europene referitoare la acest subiect. Astfel, exprimarea nejuridica privind pretinsa “tragere de timp” are ca scop dezinformarea opiniei publice in legatura cu procedura legala de verificare de catre instanta de contencios a “evaluarii” procurorului general, efectuata cu depasirea atributiilor legale ale ministrului justitiei, precum si a legalitatii documentului intitulat “Raport de evaluare”. In acest sens, art. 39 alin. (1) si alin. (3) teza a IV-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor stabileste ca „evaluarea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (...)se face de o comisie compusa din procurori, membri alesi ai Sectiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu grad cel putin de tribunal, desemnati de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”.

Totodata, procurorul general al PICCJ atrage atentia ca demersul ministrului justitiei ignora recomandarile GRECO, ale Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), precum si ale Raportului MCV, care cer stoparea actiunilor care afecteaza statul de drept si implementarea recomandarilor indicate.

De asemenea, procurorul general al PICCJ, domnul Augustin Lazar, subliniaza ca solicitarea de revocare din functie a primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independentei justitiei, care a aratat ca raportul de evaluare al ministrului justitiei ”nu respecta dispozitiile legale in vigoare, standardele internationale si nationale in materia activitatii Ministerului Public si contravine directiei jurisprudentiale conturate atat de organismele internationale, cat si de Curtea Constitutionala a Romaniei”.

Avand in vedere cele expuse, domnul Augustin Lazar considera ca demersul ministrului justitiei, cu continut strict politic, este de natura sa afecteze increderea publica in capacitatea institutiei de a-si indeplini rolul constitutional.

In acest context, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie doreste sa asigure opinia publica despre faptul ca Ministerul Public isi va indeplini in continuare cu fermitate atributiile prevazute de articolul 131 din Constitutia Romaniei, respectiv de a reprezenta, in activitatea judiciara, interesele generale ale societatii si de a apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor.”

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, joi dimineata, la sediul Ministerului Justitiei, ca astazi trimite la Cotroceni cererea de revocare din functie a procurorului general, Augustin Lazar, precum si propunerea de numire a Adinei Florea la sefia DNA.

Printre altele, Tudorel Toader a afirmat ca Augustin Lazar "trage de timp".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri