Perchezitii de amploare cu participarea Secret Service, intr-un caz de fraude informatice

Peste 100 de politisti romani si agenti Secret Service din SUA au efectuat perchezitii in Bucuresti si 9 judete, in cadrul unei actiuni de amploare pentru destructurarea unei grupari specializate in fraude informatice, prejudiciul fiind de 34 de milioane de dolari, potrivit Agerpres.

In premiera, autoritatile din Romania au indisponibilizat criptomonede Ripple si Bitcoin.

Potrivit unui comunicat al IGPR, in urma unei cereri de asistenta judiciara internationala transmisa de Secret Service (Statele Unite ale Americii), Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate, sub coordonarea DIICOT, a derulat investigatii privind un grup de romani implicat in diferite forme de frauda informatica si spalarea banilor. Victimele erau cetateni americani, iar prejudiciul cauzat se ridica la aproximativ 34.000.000 de dolari.

Cercetarile au aratat faptul ca activitatea infractionala a persoanelor implicate ar fi inceput in anul 2016.

Prin intermediul unor site-uri de comert electronic, membrii grupului ar fi postat anunturi cu marfa care in realitate nu exista, convingand victimele sa trimita bani pentru bunurile comandate (inexistente).

Citeste si:
Secret Service recruteaza 1.100 de ofiteri si agenti
Secret Service, agentia...

In urma solicitarii primite de la autoritatile competente din Statele Unite ale Americii, aproape 100 de politisti din structurile de combatere a criminalitatii organizate din Bucuresti, Craiova, Cluj, Ploiesti, Pitesti, Olt, Ilfov, Ialomita, Teleorman si Valcea, sub coordonarea DIICOT, au efectuat 27 de perchezitii la domiciliile si resedintele persoanelor vizate.

La perchezitii au participat si agenti ai Secret Service.

In urma actiunii, au fost ridicate sau indisponibilizate 51 de telefoane mobile, 8 HDD-uri, 40 de memory stickuri, 32 de laptopuri, 12 tablete, 5 de unitati centrale PC, 86 de medii optice (CD/DVD), un aparat foto, 11 carduri bancare, 3 carduri de memorie si 2 autoturisme (in valoare aproximativa de 61.000 de euro). De asemenea, au mai fost ridicate sumele de 207.600 de lei, 24.500 de euro, 5.000 de dolari si 5.500 de franci elvetieni.

In aceeasi zi, prin intermediul Serviciului de Investigare Financiara a Grupurilor de Criminalitate Organizata din cadrul DCCO, au fost puse in aplicare ordonante de instituire a sechestrului asigurator cu privire la 10 bunuri imobile (7 terenuri, o casa si 2 apartamente), cu o valoare totala estimata de 310.000 de euro.

Citeste si:
Ce trebuie sa stii despre controalele Consiliului Concurentei
Investigatiile Consiliului...

IGPR subliniaza ca, in premiera pentru autoritatile de aplicare a legii din Romania, au fost indisponibilizate criptomonede Ripple si Bitcoin, cu valoare aproximativa de 5.000 de dolari.

In cauza, au fost identificate si conduse 18 persoane la sediul DIICOT, precum si la brigazile de combatere a criminalitatii organizate din Cluj si Craiova.

Totodata, 14 persoane implicate au fost preluate de Serviciul Urmariri din cadrul Directiei de Investigatii Criminale, pentru demararea procedurilor de punere in executare a mandatelor internationale de arestare. Ulterior, persoanele in cauza au fost extradate in Statele Unite ale Americii.

Cercetarile efectuate sub aspectul savarsirii infractiunilor de frauda informatica, spalarea banilor si constituirea unui grup infractional organizat au beneficiat de suportul de specialitate din partea Directiei Operatiuni Speciale din Politia Romana.

Citeste si:
Nicușor Dan: „Mi se pare comic ca tocmai PSD să acuze fraude”
Nicușor Dan: „Mi se pare...

Sursa foto: Shutterstock /pedrosek

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri