Dupa ce DIICOT a anuntat, luni, ca isi suspenda activitatea, mai multe surse vehiculau ca Directia Nationala Anticoruptie ar fi luat aceeasi decizie. La scurt timp, insa, institutia a transmis intr-un comuncat ca nu isi suspenda activitatea. Cu toate acestea, procurorii DNA au decis sa protesteze printr-un banner ce apare la deschiderea site-ului: "DNA - Institutie in pericol de a fi blocata de OUG 7/2019. Combaterea coruptiei la nivel inalt risca sa fie paralizata".

Procurorii DNA atrag atentia ca modificarile aduse prin OUG nr. 7/2019 contin prevederi neconstitutionale care vor conduce la blocarea activitatii Ministerului Public, inclusiv a agentiei anticoruptie.

De asemenea, DNA a decis sa sustina demersul PICCJ de a cere Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la neconstitutionalitatea OUG nr. 7/2019, dar si sa sesizeze GREGO cu privire la modul in care OUG nr. 7/2019 va afecta eficienta organelor de urmarire penala din perspectiva infractiunilor de combaterii coruptiei si a spalarii banilor.

Anterior, mai multe publicatii scriau despre o posibila suspendare a activitatii DNA.

Retail jobs

Comunicatul integral:

Ca urmare a sedintei procurorilor DNA, intruniti in Adunare generala la data de 26 februarie 2019, in temeiul Hotararii nr. 95/20.02.2019 a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, Biroul de informare si relatii publice din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie este abilitat sa transmita concluziile rezultate in urma votului, respectiv masurile adoptate:

1. Sustinerea Hotararii nr 95/20.02.2019 a Sectiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, in sensul ca modificarile aduse prin OUG nr. 7/2019 contin prevederi neconstitutionale si care vor conduce la blocarea activitatii Ministerului Public, inclusiv D.N.A
2. Sustinerea demersului PICCJ de a cere Avocatului Poporului sesizarea CCR cu privire la neconstitutionalitatea OUG nr. 7/2019
3. Solicitarea ca titularii indreptatiti sa declanseze un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern ca legiuitor delegat si Autoritatea judecatoreasca, intrucat modificarile aduse prin OUG nr. 7/2019 pun in imposibilitate Ministerul Public sa isi exercite atributiile constitutionale.
4. Transmiterea unei scrisori deschise catre ministrul Justitiei pentru a explica modul in care urmeaza sa fie derulata si finalizata procedura de ocupare a functiilor de procuror sef sectie la D.N.A in intervalul de 22 de zile, ramas pana la expirarea delegarilor, avand in vedere ca, urmare a OUG 7/2019 delegarea in aceste functii nu mai este posibila
5. Sesizarea reprezentantilor GRECO – Grupul Statelor impotriva Coruptiei si a Comitetului MONEYVAL (Comitet de experti pentru evaluarea masurilor de combatere a spalarii banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, cu privire la modul in care OUG nr. 7/2019 va afecta eficienta organelor de urmarire penala din perspectiva infractiunilor de combaterii coruptiei si a spalarii banilor.
6. Transmiterea pe pagina de internet a institutiei a unui mesaj public privind riscul blocarii activitatii institutiei ca urmare a OUG nr. 7/2019 si a paralizarii combaterii coruptiei la nivel inalt.

In cursul sedintei, au fost supuse votului Adunarii generale si alte propuneri ale participantilor, care nu au intrunit insa numarul de voturi (majoritate simpla din numarul celor prezenti) necesare adoptarii.

Citeste si:
Reglementări pentru operatorii economici care nu respectă regulile...
Urmează să se reglementeze...

Ce institutii si parchete isi suspenda activitatea

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Harghita au anuntat ca se alatura celor care isi vor suspenda activitatea din cauza OUG 7, adoptata de Guvern saptamana trecuta.

Astfel, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Harghita si unitatile din subordine isi suspenda activitatea judiciara, incepand de marti, cu exceptia cazurilor urgente.

Potrivit unui comunicat semnat de purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Harghita, prim-procuror adjunct Sorin Mihai Colceriu, decizia a fost luata in cadrul Adunarii Generale a procurorilor Parchetului de pe langa Tribunalul Harghita si unitatilor din subordine, arata Agerpres.

Procurorii considera ca "sunt amenintate principiile de baza ale statului de drept precum independenta justitiei si separatia puterilor in stat, prin adoptarea OUG 7/2019" si au decis cu majoritate de voturi "suspendarea activitatii judiciare a procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Harghita, Parchetul de pe langa Judecatoria Miercurea Ciuc, Parchetul de pe langa Judecatoria Odorheiu Secuiesc, Parchetul de pe langa Judecatoria Gheorgheni si Parchetul de pe langa Judecatoria Toplita, cu exceptia cauzelor care prezinta urgenta, precum si suspendarea activitatilor de audienta cu publicul desfasurate de procurorii din cadrul acestor unitati, in perioada 26.02.2019 - 01.03.2019, inclusiv".

Citeste si:
OUG 7 va fi modificata cu toate ca a primit aviz negativ de la CSM
Guvernul Dancila ignora...

Astfel, procurorii vor merge in sala si vor anunta ca exista o forma de protest si, potrivit procedurilor, judecatorul trebuie sa amane cauza.

De asemenea, potrivit comunicatului de presa, procurorii harghiteni intentioneaza sa sustina, miercuri, 27 februarie, un protest in fata Palatului de Justitie din municipiul Miercurea Ciuc.

In ultimele zile, mai multe parchete au anuntat ca isi suspenda activitatea, printre care PJ Constanta, PT si PJ Brasov, PJ Timisoara, PJ Pitesti, PT Arges, PT Mures, PJ Sectorul 1, PJ Sectorul 3, PJ Sectorul 5, PJ Sectorul 6, PT si PJ Bacau, PJ Cluj, PJ Turda. PJ Buzau, PJ Roman, PJ Tg Mures, PJ Iasi, PJ S2 si PT Bucuresti au anuntat ca isi suspenda activitatea cu publicul.

Luni, Adunarea Generala a procurorilor DIICOT a decis, cu majoritate de voturi, suspendarea activitatii intre orele 08:00-12:00 in fiecare zi, in intervalul 26 februarie - 8 martie, ca urmare a OUG/7, care modifica legile justitiei.

In intervalul de timp mentionat vor fi solutionate doar urgentele, respectiv cauzele cu arestati sau alte situatii operative ce nu suporta amanare. Decizia a fost luata cu o majoritate de 221 voturi, din totalul de 231 procurori prezenti.

OUG 7 adoptata in 19 februarie aduce schimbari majore in Justitie si a provocat nemultumiri foarte mari in randul magistratilor, inclusiv intre cei care fusesera de acord cu schimbarile anterioare ale legilor justitiei facute de Guvernul PSD. Mai multe asociatii de magistrati s-au pozitionat ferm impotriva ordonantei si au cerut abrogarea ei. De luni, mai multe parchete din tara si un tribunal si-au suspendat activitatea in semn de protest.

Sursa foto: Agerpres Foto
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri