Este extrem de onest, direct, si nu ii este teama sa critice – fie procesele extrem de greoaie pe care cetatenii le au cu statul, fie infrastructura care “s-a deteriorat” din anii ’90 si pana in prezent. Bryan Jardine este, mai departe de manager al biroului local al renumitei firme de avocatura Wolf Theiss, un personaj multilateral dezvoltat.

El este membru al Baroului din California precum si al celui din Bucuresti, cu experienta vasta in domeniul energiei conventionale cat si regenerabile, unul dintre cei trei membri care au fondat Romanian Petroleum Club in 2001, are o linie de vinuri si…a jucat si in filme.

Bryan a ajuns in Romania in 2005 si, deci, a avut timp sa cunoasca foarte bine societatea romaneasca, fiind implicat in actiuni caritabile.

WALL-STREET.ro: Cum ai privit Romania odata ajuns aici, in 2005, si cum o privesti acum, dupa o perioada indelungata petrecuta aici? Ce consideri ca s-a schimbat in mai bine? Ce anume crezi ca s-a schimbat in mai rau?

Bryan Jardine: Am decis sa ma stabilesc in Romania in 2005, insa povestea mea aici a inceput mult mai devreme, in 1996. In perioada 1996-1997 am fost reprezentant al Baroului American in Romania, lucrand la implementarea celor mai bune practici si modele legislative, intr-o perioada in care tara era intr-o etapa de tranzitie, de la un tip de economie centralizata (inainte de 1990), la o piata libera, moderna, dupa 1990, pregatindu-se pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Oficialii romani par sa nu inteleaga faptul ca aceste schimbari legislative imprevizibile, realizate in lipsa unui dialog constructiv cu toate partile interesate, au ramificatii semnificative si un impact negativ asupra economiei romanesti.

In 1998 m-am intors in Romania pentru a infiinta la Bucuresti un birou de avocatura asociat unei firme din Washington D.C. Am continuat sa lucrez in Romania si in regiune pana in 2005, cu preponderenta pentru proiecte mari de privatizare si pentru proiecte importante de investitii straine pe piata din Romania.

In 2005 am fost angajat pentru a pune bazele biroului Wolf Theiss in Bucuresti si pentru a dezvolta si gestiona activitatea acestuia pe piata locala. Sunt mandru sa spun ca, de la acel moment, Wolf Theiss a ajuns la un numar de 13 birouri in regiunea Europei Centrale și de Sud-Est, iar biroul din Bucuresti se regaseste constant printre cele mai performante din intreaga retea Wolf Theiss.

Privind retrospectiv, calitatea vietii s-a imbunatatit considerabil in Romania, in comparatie cu anul 1996. A crescut puterea de cumparare, s-a dezvoltat zona de divertisment, cinema-uri, mall-uri, restaurante, cluburi de well-being, parcuri etc. si au aparut centrele medicale private. Nimic din toate acestea nu existau in 1996, atunci cand am venit pentru prima data intr-un Bucuresti care era mai degraba lipsit de culoare. Din nefericire insa, tot in aceeasi perioada, traficul si, in general, reteaua de infrastructura s-au deteriorat. Este nevoie de investitii semnificative pentru a se putea imbunatati sistemele de transport, sistemele energetice, de canalizare, de colectare a deseurilor solide si retelele de comunicatii din Romania, avand in vedere ca toate acestea sunt invechite si suprasolicitate. Toate imbunatatirile mentionate anterior creeaza mai multe cereri si asteptari de la reteaua de infrastructura a tarii.

W-S.ro: Ce ai schimba la nivelul pietei imobiliare din Romania, daca ai putea? Ce ai schimba la nivel de infrastructura daca ai fi primarul Bucurestiului?

BJ: Cu siguranta as simplifica procesul de primire a autorizatiilor. Dureaza exagerat de mult. Si acest fapt provoaca frustrare in randul investitorilor care renunta si investesc in alta parte.

Totodata, multi prefera sa “o ia pe scurtatura” pentru a evita intreg procesul si, astfel, construiesc sau renoveaza ilegal. Aceasta birocratie, din pacate, nu face decat sa incurajeze si mai mult mita si coruptia, iar acelasi lucru se aplica nu doar in industria imobiliara, ci in orice situatie in care procesul de autorizare este necesar. Intregul sistem (atat la nivel local, cat si la nivel national) are nevoie de restructurari, modernizari si digitalizare si, mai ales, are nevoie sa devina mai "user friendly".

W-S.ro: Ce consideri ca lipseste din oferta de turism a Romaniei, in comparatie cu alte tari din regiune?

BJ: Romania este o tara cu un potential imens in sectorul turismului. Dar, asa cum am mentionat anterior, atat lipsa unei infrastructuri adecvate, cat si sistemul foarte greoi al autorizatiilor, fac ca acest potential sa nu poata fi exploatat pe deplin. Zonele noi de turism au nevoie de acces facil si de utilitati. Pe de alta parte, acolo unde turismul este prezent (de exemplu, litoralul Marii Negre) exista si foarte multe constructii neautorizate, cu risc sau nu exista utilitati adecvate, nu sunt puse la punct metode de colectare a deseurilor, ceea ce duce, in final, la aglomeratie, servicii suprasolicitate sau in colaps si, in general, la o experienta neplacuta pentru turisti. Dezvoltarea turismului romanesc are nevoie de o strategie bine pusa la punct pentru a-si putea maximiza adevaratul potential si pentru a se evita o dezvoltare haotica.

W-S.ro: Ce tendinte ai observat in turismul autohton? Cum ar putea Romania sa atraga mai multi turisti straini?

BJ: Am remarcat un interes crescut in zona de agroturism, o migrare de la locatiile cu traditie turistica precum Marea Neagra si Valea Prahovei si o reorientare spre experiente pitoresti si zone mai rurale precum regiunile Transilvaniei, Maramuresului, Bucovinei si regiunile viticole din Romania.

Romania ar putea atrage mai multi turisti daca s-ar adresa mai mult turistilor premium din Europa si din alte parti ale lumii, pentru care ar putea fi mai atragatoare aceste locatii din care isi pastreaza farmecul autentic.

W-S.ro: Consideri ca eco turismul & turismul rural ar reprezenta o oportunitate pentru Romania? In ce conditii?

BJ: Da, cred ca ambele reprezinta o oportunitate pentru Romania. Spre exemplu, eu am investit intr-o pensiune agroturistica in regiunea Dealu Mare, pe care am numit-o Jardine Hills. Ideea care a stat la baza acestui business a fost sa ne concentram asupra clientilor romani si straini care isi doresc o experienta turistica individualizata in Romania, aproape de Bucuresti, dar, in acelasi timp, departe de aglomeratie si de grupurile mari de turisti care urmaresc punctele de interes turistic clasice (Valea Prahovei, litoralul Marii Negre, Delta Dunarii).

W-S.ro: Care au fost cele mai provocatoare litigii pe care le-ai avut in ultimul an, prin ce s-au remarcat?

BJ: Echipa Wolf Theiss gestioneaza o gama complexa de litigii civile si dispute comerciale. Cele mai provocatoare litigii tind sa fie cele in care sunt implicate organisme sau agentii guvernamentale. Fiind adeseori inflexibile, interactiunea cu acestea este mai dificil de gestionat. In general, factorii de decizie din cadrul organismelor sau agentiilor guvernamentale au mai putina autonomie decat cele din sectorul privat in ceea ce priveste negocierea solutionarii disputelor intr-o maniera rezonabila, din punct de vedere comercial.

W-S.ro: Cum comentati tendintele pietei imobiliare la nivelul oraselor mari, dar si la nivelul unor orase mai mici?

BJ: Actualul boom din sectorul imobiliar pare sa se extinda si la nivelul oraselor mici si mijlocii din Romania. Aceasta tendinta este incurajatoare, dat fiind ca in Bucuresti se afla deja mai mult de 10% din populatia Romaniei. Pentru dezvoltarea sectorului de afaceri si a celui imobiliar (vorbim de proiecte rezidentiale si comerciale, cladiri de birouri) cred ca este important si util ca aceste proiecte sa se extinda si in alte orase si regiuni din Romania, nu doar in Bucuresti.

W-S.ro: Ce ar trebui modificat/imbunatatit la nivel legislativ pentru a incuraja antrepenoriatul in segmentul vinificatiei si al berariilor artizanale (un segment care creste considerabil in Romania, in ultima perioada, dar foarte greu de accesat);

BJ: Cred ca procesul de licentiere si autorizare ar trebui sa fie restructurat astfel incat sa sprijine segmentul micilor berarii artizanale, dar si al micilor producatori de vinuri. In prezent, autorizatiile si licentele sunt aproximativ similare, fie ca vorbim de productia a 5.000 sau 500.000 de sticle de vin sau de bere/an. Costurile de infiintare, birocratia si intregul proces este descurajant pentru micii antreprenori. In alte tari (SUA, spre exemplu) procesul de primire a licentelor si autorizatiilor este simplificat daca un antreprenor are o mica afacere, o micro-berarie sau o mica unitate de producere a vinurilor, iar nivelul productiei se reduce la cantitati mici. Abordarea aceasta a dus la o crestere reala a unor astfel de micro-berarii in multe zone urbane, cat si a unor unitati de vinificatie cu un volum limitat bazat pe comenzi, in regiunile viticole din SUA. Iar aceste zone viticole s-au extins dincolo de baza lor traditionala din zona de nord a Californiei (Napa Valley, Sonoma Valley) catre unitati de vinificatie mai mici, in state precum Carolina de Nord, Georgia, Oregon, Washington si chiar New York.

W-S.ro: Cum a fost afectat/cum ar putea fi afectat Wolf Theiss prin masurile luate de Guvern in ultimii aproape 3 ani? (OUG 114, taxe suplimentare, imprumuturi masive de pe pietele externe, instabilitate economica, etc).

BJ: Ca societate de avocatura, Wolf Theiss resimte indirect aceste masuri, intrucat aceasta incertitudine legislativa a avut un impact puternic asupra clientilor nostri si a planurilor lor de investitii.

Cei mai cinici ar putea sa spuna ca avocatii au oportunitatea de a face bani si in perioadele dificile, sprijinindu-si clientii sa navigheze in haosul provocat de reglementarile si schimbarile legislative constante. Pe termen lung insa, aceste schimbari nu sunt deloc constructive, nici pentru avocati, nici pentru alt tip de furnizori de servicii. Astfel de situații in care legislatia este inconsecventa si intr-o continua schimbare descurajeaza investitorii si au un impact negativ asupra planurilor lor de afaceri.

Se ajunge la un moment in care acesti investitori decid sa-si mute operatiunile din Romania si se reorienteaza catre tari precum Bulgaria sau Ungaria sau, pur si simplu, parasesc regiunea pentru destinatii mai prietenoase din punct de vedere al investitiilor, cum ar fi Africa, Asia sau America de Sud.

Oficialii romani par sa nu inteleaga faptul ca aceste schimbari legislative imprevizibile, realizate in lipsa unui dialog constructiv cu toate partile interesate, au ramificatii semnificative si un impact negativ asupra economiei romanesti.

In consecinta, depunem un efort constant pentru a-i incuraja pe clientii nostri sa ramana in Romania, sa ii asiguram ca acest cadru legislativ nesigur si in continua schimbare urmeaza sa se imbunatateasca si ca Romania poate fi considerata in continuare o piata de investitii cu un potential imens (chiar daca neatins inca pe deplin).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri