Ministrul Tineretului si Sportului, Ionut Stroe, a declarat ca intentioneaza sa stabileasca printr-o modificare legislativa ca fiecare federatie sportiva sa efectueze un anumit numar de controale antidoping pe parcursul unui an, scrie Agerpres.

"In ceea ce priveste legislatia, din analiza cifrelor am putut trage o concluzie, aceea ca numarul acestor controale antidoping in tara nu este suficient si ne-ar bucura ca pe langa efortul statului sa existe initiativa si din partea cluburilor si a federatiilor. Noi trebuie sa ne aliniem normelor internationale, care ne impun un numar minim de probe pentru activitatea sportiva in Romania. Prin urmare, vom cere opinia federatiilor, a COSR-ului, ca sa stabilim un numar minim de controale, pe care ei la randul lor sa le sustina, raportat bineinteles la efortul statului. Din pacate, in aceasta tara exista ligi si campionate care refuza sa faca aceste controale antidoping. Daca nu mergem noi sa le testam sportivii, din partea lor nu exista niciun fel de initiativa", a declarat Stroe la finalul primei sedinte a comitetului interministerial creat in vederea prevenirii, depistarii si combaterii dopajului.

El a precizat ca numarul medicilor specializati in medicina sportiva este prea mic: "Astazi a avut loc prima sedinta grupului de lucru interministerial in vederea prevenirii, depistarii si combaterii dopajului in sport. Am avut aceasta initiativa pentru ca din punctul nostru de vedere consideram ca este urgent necesar a interveni in acest domeniu, tocmai pentru a nu risca sa transformam intr-un fenomen sau sa generalizam aceste cazuri de dopaj in sportul romanesc. Consideram ca aceasta nu este o problema tehnica, ci este o problema care tine de viziune, trebuie actionat in mod urgent, sustinut si coordonat. Avem, din pacate, cazuri cu care ne confruntam in loturile nationale. Aceste scandaluri de dopaj care reprezinta semnalul de alarma pentru noi afecteaza imaginea sportului romanesc si imaginea acestei tari. Ca sa nu mai vorbim de eventuale masuri pe care le riscam. Dincolo de aceste scandaluri de retrageri de medalii este extrem de important ceea ce facem in acest domeniu. Din acest grup de lucru fac parte reprezentantii ANAD, ai Ministerului Sanatatii si ai COSR. Mi-ar fi placut sa fie si reprezentantii Ministerului de Interne, dar sunt sigur ca vom putea avea o colaborare punctuala pentru ca exista disponibilitate din partea lor. Din analiza pe care am facut-o la prima intalnire reies niste cifre ingrijoratoare. Daca noi in aceasta tara, in 2020, avem impresia ca putem face prevenire cu 120 de medici specializati in sport in medicina sportiva, ne inselam amarnic. Daca in anul 2020 avem impresia ca vom putea vreodata sa facem informare, educare, prevenire cu opt medici rezidenti in acest domeniu, iarasi ne inselam amarnic. In mod clar trebuie sa incurajam medicina sportiva, trebuie sa motivam studentii din aceasta zona sa profeseze in acest domeniu. Este absolut necesara infiintarea de cabinete si clinici de medicina sportiva pe langa cluburi sportive, baze de antrenament si orice fel de entitate sportiva. Am luat in discutie posibilitatea de a introduce in legislatie infiintarea acestor cabinete medicale".

Referitor la modificarile legislative, Stroe a afirmat ca doreste ca substantele dopante cu grad mare de risc sa fie incriminate.

"Exista cateva modificari si de natura legislativa, exista in parlament o initiativa care vine sa duca substantele dopante cu grad mare de risc in zona infractionalitatii. Da, sustinem acest lucru pentru ca, din pacate, suntem printre putinele state care nu au transpus in legislatia nationala aceasta chestiune. In acest moment, Romania are consumul in zona contraventiei", a mai spus ministrul.

Presedintele Agentiei Nationale Anti-Doping, Cristian Balaj, a afirmat ca bugetul pentru 2020 al institutiei este mai mare decat anul trecut, cand s-a inregistrat un record in acest sens.

"Felicit aceasta initiativa. Nu ascund faptul ca am fost si dezamagit, pentru ca simteam ca trebuie sa venim cu lucruri concrete pentru a ajunge sa nu mai avem asemenea cazuri, cum s-a intamplat cel de la Corona Brasov. Nu va imaginati ce am trait in momentul in care am realizat consecintele la care vor fi supuse aceste fete, pentru ca decizia nu este data in acest moment de catre Comisia de Audiere. Aceasta initiativa vine in momentul in care chiar aveam nevoie de sprijin. Agentia Nationala Anti-Doping a avut anul trecut cel mai mare buget din istorie si anul acesta a fost depasit, asta si pentru ca trebuie sa avem 3.000 de probe pe care sa le trimitem laboratorului, este o conditie imperativa pentru ca laboratorul sa functioneze. Singurul gand pe care il am este de a recredibiliza Agentia Nationala Anti-Doping. Cei de la WADA stiu absolut tot ceea ce facem, indiferent ca vorbim despre haltere, handbal sau despre prelevari. Avem si un proiect european POCA si ne vom indrepta catre educatie, preventie, trebuie sa colaboram cu Ministerul Sanatatii, pentru ca in momentul in care un sportiv intra intr-un cabinet medical, este mai mult decat un simplu pacient. Lista interzisa trebuie cunoscuta de catre toti medicii din Romania care activeaza in acest sistem. De fiecare data cand apare un nou caz de dopaj noi, ANAD, avem partea noastra de vina, ca este vorba de 1% sau 99% ramane de vazut. Trebuie sa vedem ce facem pentru a nu avea acel caz si sa nu mai apara astfel de evenimente, acesta este modul nostru de abordare", a declarat Balaj.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »


Setari Cookie-uri