Ambasador Marea Britanie: Cazul Kovesi, de referinţă pentru toţi cei angrenaţi în lupta anticorupție

Într-un discurs ținut cu ocazia aniversării a 15 ani de activitate a Directoratului General Anticorupţie, ambasadorul britanic Andrew Noble a lăudat decizia CEDO în cazul Kovesi.

"Direcția Generală Anticorupție este prima structură care a creat și a implementat de la zero un set complet de inițiative preventive anticorupție. O realizare notabilă, la care a luat parte și Marea Britanie, atât în perioada de dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană, cât și după, prin contribuția la eforturile de consolidare a instituției și a expertizei acesteia în domeniul prevenirii și combaterii corupției și a promovării integrității", spune diplomatul britanic.

Acesta adaugă și că lupta anti-corupție este în continuare, alături de consolidarea statului de drept, una dintre ariile prioritare pentru România, atât pe plan național, cât și din perspectivă europeană.

"România este una dintre cele mai curajoase țări din estul continentului, prin crearea de instituții cu mandate clare de combatere a corupției la toate nivelurile, inclusiv la nivel înalt, instituții ce și-au demonstrat în timp reziliența și devotamentul față de o misiune deloc ușoară. Chiar și în perioade dificile, când aceste instituții nu au avut parte de sprijin politic, ele au continuat totuși să-și respecte mandatul și să-i aducă în fața legii pe cei care se aflau vinovați de acte de corupție. În acest sens, recenta Hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului, care i-a dat câștig de cauză fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, stă drept mărturie a eficienței eforturilor instituțiilor implicate în combaterea anticorupției în România. Acest caz va rămâne unul de referință pentru toți cei angrenați în lupta anticorupție, nu doar în România, dar și în alte țări care se confruntă cu această problemă. Suntem astfel încurajați să credem că toate eforturile de a combate și stopa fenomenele de corupție vor fi întărite și vor beneficia în continuare de susținere la nivel internațional", este de părere Andrew Noble.

Britanicul mai afirmă că Directoratul General Anticorupție a fost întotdeauna un pilon instituțional în acest sens, manifestându-și devotamentul și priceperea în abordarea acestei arii de activitate, nu de puține ori delicate.

Citeste si:
Experți de la ONU: Navalnîi trebuie evacuat imediat în străinătate
Experți de la ONU: Navalnîi...

"Este adevărat că de multe ori de-a lungul timpului, eforturile în combaterea corupției nu au fost ușoare și că Uniunea Europeană a fost critică la adresa lipsei de progres a României în acest domeniu. Sunt convins însă că prin nivelul adecvat de expertiză și devotamentul necesar de a continua eforturile în acest sens, România poate să-și îndeplinească obiectivele de a fi o țară în care statul de drept și legea domnesc pe deplin, iar corupția nu afectează instituțiile statului și, implicit, pe cetățeni", consideră ambasadorul britanic.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în procesul intentat după ce a fost revocată din funcție în 9 iulie 2018, prin decretul președintelui Klaus Iohannis în urma unei decizii a Curții Constituționale.

CEDO a stabilit că lui Kovesi i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție, pentru că a fost îndepărtată din funcție de ministrul Justiției, Tudorel Toader fără a se putea apăra.

Laura Codruța Kovesi nu a cerut despăgubiri statului român, însă efectele aceste decizii CEDO trebuie să fie aplicate pe viitor de statul român atunci când revocă un magistrat dintr-o funcție înaltă.

Citeste si:
MAE cere părerea Camerei Deputaților în cauza „Kovesi împotriva...
MAE cere părerea Camerei...

Sursa foto: Agerpres foto
Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »Setari Cookie-uri