Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat că România nu vede Rusia drept „un stat inamic”, în schimb noua Strategie Naţională de Apărare menţionează comportamentul Federaţiei Ruse, care a fost unul „agresiv, în anii trecuţi”.

Contrar a ceea ce au subliniat media ruse, nu spunem că Rusia este un stat inamic. Am observat că asta a fost un soi de mantra a analizelor şi articolelor din presa rusă, referitor la Strategia noastră. Menţionăm comportamentul Rusiei, care a fost agresiv, în anii trecuţi, menţionăm faptul că o parte din aceste acţiuni au încălcat legislaţia internaţională, principiile şi normele legislaţiei internaţionale, fapt din nou evident şi în contextul acestei poziţionări a Rusiei în regiune şi pe Flancul Estic, bineînţeles că atrage îngrijorări naturale din partea României şi a aliaţilor NATO. De aceea, NATO a adoptat multe măsuri defensive şi de descurajare pe Flancul Estic”, a afirmat Bogdan Aurescu la o dezbatere online organizată de think-tank-ul american Centrul de Analiză Politică Europeană (CEPA) privind securitatea în regiunea Mării Negre, scrie Agerpres.

În noua Strategie Naţională de Apărare, prezentată de preşedintele Klaus Iohannis, Rusia figurează ca o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Decizia a fost catalogată de ministerul rus de Externe drept „un deficit de gândire independentă în rândul politicienilor români”.

Nu este o schimbare bruscă, nu este o schimbare radicală, cu siguranţă. Dacă cineva urmăreşte politica României ca membru NATO şi ca partener strategic al SUA în regiune, pe Flancul Estic, la Marea Neagră, poate observa că Strategia noastră de Apărare a Ţării, draftul recent prezentat pentru a fi adoptat de Parlamentul României, este pe o linie de continuitate cu strategiile de Apărare anterioare ale României şi nu este ceva neobişnuit să marcăm comportamentul Rusiei în regiune. Nu este doar o analiză a României, face parte din analiza noastră din cadrul NATO, UE şi este o decizie comună a aliaţilor să remarce că acţiunile Rusiei în regiunea Mării Negre generează riscuri”, a explicat Aurescu.

Ministrul de Externe a vorbit, în acest sens, despre ocuparea peninsulei Crimeea, exerciţiile militare ruseşti la Marea Neagră şi perpetuarea conflictelor din regiune.

„Pur şi simplu prezentăm faptele. Dacă vă uitaţi la ce s-a întâmplat în regiune, în anii trecuţi, cred că este clar. De exemplu - a fost Crimeea ocupată legal? Putem să ne întrebăm asta. Creează exerciţiile Rusiei în Marea Neagră, atât cele ofensive, cât şi cele defensive, o atmosferă paşnică? Putem vorbi de o militarizare a Crimeei? Perpetuarea conflictelor din regiune, precum cele din Transnistria, Donbas sau Caucaz marchează o atmosferă paşnică în regiune? Cred că răspunsurile la aceste întrebări sunt evidente şi nu e nevoie să ne repetăm. Asta am menţionat în Strategia Naţională”, a punctat ministrul Afacerilor Externe.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri