Camera Deputaţilor a adoptat un proiect care prevede transmiterea cu titlu gratuit Camerei de Comerţ şi Industrie a României a terenurilor proprietate privată a statului aflate în folosinţa gratuită a acestei instituţii, incluzând terenul de la Complexul expoziţional Romexpo.

S-au înregistrat 178 voturi ''pentru'', 45 ''împotrivă'' şi 13 abţineri.

Reprezentanţii USR şi UDMR au anunţat că intenţionează să atace la Curtea Constituţională acest proiect, dacă vor strânge numărul necesar de semnături.

Proiectul de lege, iniţiat de parlamentari de la PMP şi PSD, modifică în acest sens Legea camerelor de comerţ din România.

Camera de Comerţ şi Industrie a României beneficiază, pentru o perioadă de 49 de ani, până în 2053, de un drept de folosinţă gratuită a terenurilor corespunzătoare Complexului expoziţional Romexpo, potrivit expunerii de motive a proiectului.

"Camera de Comerţ intenţionează să se implice în realizarea unui proiect de revitalizare urbană. (...) Noua dezvoltare aferentă zonei Complexului expoziţional este gândită ca un parc expoziţional permanent cu funcţiune multiplă, cu capacitatea de a concentra evenimentele expoziţionale majore, naţionale şi internaţionale, prin poziţia strategică în centrul de business al Capitalei, constituind punctul de întâlnire pentru publicul larg, oamenii de afaceri, reprezentanţii mediului guvernamental şi legislativ, academic, asociativ, profesional, al cercetătorilor, Pavilionul Central Romexpo va fi parte integrantă a noii dezvoltări", se mai menţionează în expunerea de motive, precizându-se că proiectul reclamă existenţa drepturilor de proprietate asupra terenurilor vizate.

Conform articolelor adoptate de Camera Deputaţilor, "terenurile proprietate privată a statului transmise în folosinţa gratuită a Camerei de Comerţ şi Industrie a României până la data intrării în vigoare a prezentei legi, care nu sunt revendicate, se transmit cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României, în vederea desfăşurării exclusiv a activităţii specifice cu caracter de continuitate".

"În cazul acestor terenuri pentru care există cereri de restituire în curs de soluţionare, transmiterea cu titlu gratuit a dreptului de proprietate către Camera de Comerţ şi Industrie a României se face numai după clarificarea regimului lor juridic. Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului, emite, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, hotărârea prin care se transmite cu titlu gratuit dreptul de proprietate pentru aceste terenuri şi, respectiv, în termen de 30 de zile de la data soluţionării definitive a cererilor de revendicare, pentru terenurile pentru care există cereri de restituire în curs de soluţionare. Terenurile dobândite de Camera de Comerţ şi Industrie a României în condiţiile prezentei legi nu pot fi vândute/ipotecate şi nu li se poate schimba destinaţia stabilită timp de 49 de ani de la data dobândirii dreptului de proprietate. Nerespectarea acestor dispoziţii atrage nulitatea absolută a hotărârii de transmitere a proprietăţii şi repunerea în situaţia anterioară", precizează proiectul.

Deputatul USR Cătălin Drulă a afirmat că USR intenţionează să atace la CCR proiectul, dacă strânge numărul necesar de semnături.

"Ceea ce se întâmplă astăzi în Parlament este un tun imobiliar transpartinic. PMP a iniţiat legea, PNL a pus-o pe ordinea de zi şi PSD o susţine. E vorba de devalizarea statului român de un teren de 46 ha în cea mai bună zonă a Capitalei, o valoare estimată în jurul sutelor de milioane de euro, circa 400 milioane de euro, care este transmis în proprietate privată în mod neconstituţional şi ilegal din proprietatea statului. În loc ca acest teren să fie scos prin licitaţie publică deschisă, aşa cum spune legea şi să obţinem preţul cel mai bun, cu mâna Parlamentului, cu sprijinul partidelor se pregăteşte un tun imobiliar, devalizând statul. (...) Noi susţinem un atac la CCR şi dacă vom găsi numărul de semnături, vom face acest atac la CCR încercând să protejăm proprietatea statului român", a spus Drulă.

O sesizare la Curtea Constituţională a fost invocată şi de UDMR.

"Atât timp cât autoritatea competentă şi, pe urmă, justiţia refuză să retrocedeze proprietăţi care au aparţinut cultelor religioase (...), cât timp există mii de decizii ale statului român chiar de renaţionalizare, să dăm pe bandă rulantă, prin lege, unor persoane sau asociaţii bunuri pe care le au în folosinţă din proprietatea statului este pentru noi inacceptabil. Dacă vom găsi destui colegi cu o gândire normală, vom încerca să atacăm la CCR", a afirmat şi deputatul UDMR Marton Arpad.

În replică, liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a spus că va susţine întotdeauna, ca liberal, investiţiile private.

"Înţeleg că este campanie electorală, înţeleg că unii încearcă să se poziţioneze folosind fraze foarte tari, însă eu vă spun că în cazul acestui proiect discuţia este una foarte simplă: cei care au acele pavilioane, acele active pot dobândi şi terenul de sub acele pavilioane. Dacă dvs. credeţi că aveţi casă, v-aţi ridicat o casă şi nu v-aţi luat şi terenul de sub casă este o problemă. Dacă consideraţi că este un tun, trebuia să consideraţi şi în cazul Academiei Române, pentru că în cazul Academiei Române s-a întâmplat exact aceeaşi situaţie. Ca liberal, întotdeauna, voi susţine investiţiile private. Nu mă interesează din ce zonă vine investiţia, mă interesează ca acele investiţii să genereze locuri de muncă, dezvoltare. Nu înţeleg de unde faptul că unii pot face şi alţii nu pot face", a mai spus Roman.

Deputatul PNL Sorin Ion Bumb a explicat că, pe acest teren, Camera de Comerţ nu are dreptul să facă decât spaţii expoziţionale.

"Acest teren este în chirie şi dat Camerelor de Comerţ. Dacă ei vor să dezvolte ceva acolo, nu pot decât dacă sunt proprietari. Noi am transmis cu titlu gratuit în proprietate pe o perioadă de 49 de ani şi nu au dreptul să facă absolut nimic pe acest teren decât spaţii expoziţionale, care sunt în obiectul lor de activitate. Oriunde mergeţi în lumea asta, o să vedeţi cât de puternice sunt camerele de comerţ şi ce fac pentru IMM-uri şi pentru întreprinzători. La noi îi ajutăm deloc să se dezvolte", a adăugat Bumb.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri