18 Februarie 2021

Ce spune fostul președinte CCR despre constituționalitatea eliminării pensiilor speciale



Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a declarat, joi, la Digi24, că nu există un temei, dintre motivele invocate, ca legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor să fie respinsă de Curtea Constituțională.

“Motivele invocate nu sunt valabile. Niciunul dintre ele nu ar duce la declararea neconstituționalității legii, pentru că, în primul rând, nu e vorba de o pensie, e vorba de o indemnizație pentru limită de vârstă. Foștii parlamentari au și o altă pensie contributivă. Nu trebuie tratată ca o pensie. Referitor la drepturile câștigate, nu este o teorie constituțională. În Constituție nu veți găsi nicăieri scris că un drept câștigat așa rămâne pe vecie. Dacă ar fi așa, ar însemna că nicio lege nu ar mai putea fi abrogată”, a explicat Zegrean.

Augustin Zegrean descrie situația ca fiind una specială.

”Legea nu se referă la toată nația, ci la cei care au trecut prin Parlament. Este o lege specială pentru că este o lege adoptată în cele două camere ale Parlamentului, nu este o lege a pensiilor. Problema pensiilor rămâne, este foarte gravă. Faptul că le taie la parlamentari, nu le crește pe celelalte”, atrage atenția Zegrean.

Parlamentul a votat eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor în urma unei dezbateri în care nu au lipsit acuzațiile aruncate între partidele aflate la putere și cele din opoziție.

Legea a fost adoptata cu 357 de voturi ”pentru”, 0 abțineri și 0 voturi împotrivă. Parlamentarii organizației UDMR au declarat că sunt prezenți, dar nu votează.

Legea privind eliminarea pensiilor speciale a primit inițial un raport de admitere cu amendamente, iar dintre cele trei proiecte depuse de PNL, USR PLUS și PSD, cel din urmă a primit raport favorabil și a fost completat cu amendamente de la celelalte două partide. Unul dintre amendamente prevede, de asemenea, încetarea plății inclusiv a pensiilor speciale ale parlamentarilor aflate în vigoare.



Citeste si