Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) ar putea în curând să stabilească o listă a românilor cu averi mari, de peste 25 mil. euro, pe care vrea să îi ”îndrume” astfel încât să crească nivelul de conformare fiscală în rândul acestora. Practic, măsura are ca scop o evidență mult mai bună a românilor bogați și a taxelor pe care aceștia le au de plătit.

Proiect de OPANAF privind PFAM

Referat de aprobare a proiectului OPANAF privind PFAM

Proiectul de ordin trebuie aprobat de șeful ANAF, Lucian Heiuș, și publicat în Monitorul Oficial pentru a deveni aplicabil. În momentul de față nu se știe dacă lista va fi publică sau va exista doar intern, în evidențele ANAF. Pe listă se vor afla atât românii cu averi mari cât și rudele apropiate ale acestora.

Potrivit reglementărilor ANAF, persoanelor fizice cu averi mari (PFAM) sunt definite ca persoanele fizice rezidente fiscal în România, care dețin o avere, atât în România, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Națională a României, pe baza datelor deținute/obținute de Agenție.

Atunci când un român intră pe această listă, el va fi notificat de ANAF. Cei intrați pe listă vor rămâne în vizorul ANAF cel puțin 6 ani de zile. De asemenea, lista va fi actualizată o dată la 3 ani și în sensul introducerii persoanelor fizice.

ANAF vrea să aplice tratamente fiscale alternative de creștere a conformării fiscale voluntare, pe baza riscurilor identificate în cazul acestora.

De asemenea, agenția vizează selectarea, pe baza analizei de risc, a persoanelor care prezintă risc de neconformare la declarare, în vederea efectuării verificării situației fiscale personale sau a verificării documentare.

Ideea înființări acestei liste vine în contextul aplicării strategiei ANAF pentru perioada 2021-2024, ce vizează ”o administrație fiscală și vamală inovatoare și eficientă, capabilă să răspundă provocărilor mediului extern, care să ofere servicii noi și adaptate diferitelor categorii de contribuabili și care să faciliteze conformarea fiscală voluntară”.

De asemenea, ANAF a avut în vedere și recomandările unei misiuni FMI în România, care a formulat o recomandare în sensul concentrării pe contribuabilii persoane fizice cu averi mari, precum şi o recomandare de a se avea în vedere metode de control indirect pentru completarea tehnicilor de control folosite la acea vreme (2009), în scopul identificării veniturilor nedeclarate şi contracarării tehnicilor utilizate de contribuabili pentru a ascunde veniturile.

Sursa foto: Shutterstock / Leonard Zhukovsky

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri