Floriana Ionescu (foto dreapta), la baza finantist, a demarat acum 2 ani un proiect in domeniul artei, ce a devenit in scurt timp o mica afacere. Businessul nu ii aduce venituri care sa egaleze salariul de corporatie, dar ea are planuri mari.

Floriana Ionescu, 32 de ani, a terminat Academia de Studii Economice si are un masterat in contabilitate la ACCA. In 2010, a demarat un proiect de week-end, AtelierMix.ro, o galerie online pentru lucrarile tinerilor artisti romani. Proiectul a devenit in scurt timp o afacere. Anul trecut, AtelierMix a vandut 150 de lucrari, la un pret mediu de 500 de euro per opera, iar printre cumparatori s-a numarat si un un fond de investitii din Franta.

Pentru anul acesta, Floriana Ionescu isi propune sa dubleze numarul lucrarilor vandute, iar pentru asta va miza pe promovarea artistilor. AtelierMix.ro a demarat deja un parteneriat cu Novotel, pentru a gazdui lunat un vernisaj in foaierul hotelului si va participa la doua targuri, unul in Milano si unul in Paris.

Bugetul pentru targuri inca nu a fost stabilit, insa in mod normal participarea la un astfel de eveniment ajunge la peste 10.000 euro, incluzand cheltuielile de cazare si transport.

Floriana Ionescu a lucrat 10 ani in corporatie, iar initial a lucrat in paralel cu jobul la proiectul din online. “Mi-a fost si inca imi este teama, insa asta te ajuta sa ai succes in antreprenoriat. Te ajuta sa ramai motivate”, spune proprietara galeriei online. Despre diferentele dintre munca in corporatie si antreprenoriat Floriana Ionescu spune ca acum este mult mai implicate. “Si in corporatie este nevoie de implicare, dar acum dau 200% “, a declarat Ionescu.

Floriana Ionescu spune ca in general clientii sunt corporatisti cu functii importante sau persoane cu profesii liberale, iar in general, picturile sunt achizitionate pentru decorarea locuintei.

Pentru a vinde este insa nevoie si de contact direct, chiar daca se fac comenzi si direct pe site. Astfel, in general, au loc circa 10 intalniri saptamanal cu clientii.

Care este rata de succes? “Poti sa vinzi 10 lucrari dupa o intalnire sau sa ai doua saptamani in care sa nu inchei nicio tranzactie”, spune Floriana Ionescu.

De ce a investit un fond din Franta in tinerii artisti romani? “Fondurile de investitii in arta aloca 90% din buget pentru clasici si au si 10% pentru tineri artisti. Cu o pondere de 10% din buget poti cumpara foarte multe opera de arta ale foarte multor artisti, daca unul dintre ei confirma…atunci”, afirma ea.

Fondul de investitii a cumparat circa 100 de lucrari de la 25 de tineri artisti romani. Un alt motiv pentru care aceste vehicule achizitioneaza opere ale artistilor care inca nu au confirmat este faptul ca legislatia din unele tari europene prevede facilitati fiscale pentru aceste tipuri de investitii. “Practic in Franta o mare parte a valorii investitiei este deductibila”, a explicat Floriana Ionescu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Lifestyle »Citeste si
Reportaj | MNaR, muzeul sutelor de ani de arta
Setari Cookie-uri