Pentru multi romani, Dumitru Prunariu (60 ani) este o legenda, un nume de referinta, un simbol al acestui domeniu la nivel mondial.
Dumitru Prunariu este primul si singurul roman care a depasit spatiul terestru la baza unei aeronave in anii 80. Este pentru foarte multi tineri un idol care a reusit si izbavit intr-un domeniu plin de neprevazut, unde fiecare clipa este traita la intensitate maxima, fiecare pas este un risc.

Intre putere si vulnerabilitate: care a fost primul gand al primului roman in spatiul cosmic?

Pe de-o parte puternic, pe de alta vulnerabil – asa ar descrie Dumitru Prunariu primul si singurul experiment cosmic de pana acum, de care il leaga amintiri pline de incantare si bucurie.

“Primul meu instinct a fost sa ma uit prin hublou (fereastra) sa identific ce se vede in jos – si m-a frapat subtirimea atmosferei terestre. Exista doua sentimente care se bat cap in cap acolo sus: pe de-o parte, ai senzatia ca esti o fiinta puternica deoarece ai alaturi de tine o intreaga tehnologie cu care ai ajuns deasupra atmosferei terestre, mai sus decat a zburat orice alt pamantean. Totodata, exista si un sentiment de vulnerabilitate – te gandesti ca orice obiect cosmic te poate lovi in orice moment, ca nava cosmica se poate dezmembra, ca poti disparea fara ca cineva sa stie ceva de tine”, a declarat pentru wall-street.ro, primul roman care a zburat in spatiu de pana acum.