Hobbit-mania a "erupt" pe 28 noiembrie, cand aproximativ 100.000 de persoane s-au adunat in centrul orasului neozeelandez Wellington pentru a saluta vedetele prezente la premiera mondiala a primului film din trilogia "The Hobbit", regizat de Peter Jackson. Admiratorii acestei francize, deghizati in elfi, vrajitori, goblini si troli, s-au strans in numar mare pentru a saluta vedetele care au pasit pe covorul rosu, la premiera filmului "Hobbitul: O calatorie neasteptata/ The Hobbit: An Unexpected Journey".

Multi dintre ei si-au instalat corturile cu cateva zile inainte de aceasta premiera, de-a lungul uriasului covor rosu, lung de 500 de metri, pe care au pasit nume sonore din industria cinematografica, precum Cate Blanchett, James Nesbitt, Evangeline Lilly, Peter Jackson si James Cameron, Elijah Wood, Martin Freeman, Andy Serkis, Richard Armitage si Hugo Weaving, conform Mediafax.

Romancierul britanic JRR Tolkien a publicat volumul "The Hobbit" in 1937, dezvoltand apoi aventurile din acest volum in romanul "Stapanul inelelor", publicat in 1954.

Recenziile la film au fost, insa, mixte.

Cele trei filme din trilogia "Hobbitul" spun o poveste care se petrece in Pamantul de Mijloc, cu 60 de ani inainte de actiunea din "Stapanul Inelelor", pe care regizorul Peter Jackson si echipa sa de productie au adus-o pe marile ecrane in trilogia blockbuster ce a culminat cu "Stapanul Inelelor: Intoarcerea Regelui", premiat cu trei Oscaruri - pentru cel mai bun lungmetraj, cea mai buna regie si cel mai bun scenariu adaptat.

Aventura urmareste calatoria personajului principal Bilbo Baggins, care ia parte la o expeditie de proportii epice, pentru a redobandi de la fiorosul dragon Smaug regatul pierdut al gnomilor, Erebor.

Abordat pe nepusa masa de vrajitorul Gandalf cel Sur, Bilbo se alatura unui grup de treisprezece gnomi, condusi de legendarul razboinic Thorin Scut de Stejar. Calatoria lor ii va purta in Tara
Pustietatii, pe taramuri inselatoare, pline de goblini, orci si vrajitori.

Desi tinta lor se afla la rasarit, catre Muntele Singuratic, ei trebuie mai intai sa treaca prin tunelurile goblinilor, unde Bilbo o intalneste pe creatura care ii va schimba pe vecie viata, Gollum.

Singur cu Gollum pe malurile unui lac subteran, nestiutorul Bilbo Baggins nu descopera doar ca poseda un curaj si o ingeniozitate care il surprind chiar si pe el, ci intra si in posesia "pretiosului"
inel al lui Gollum, cu calitati neasteptate si foarte folositoare. Un simplu inel din aur, de care se leaga soarta intregului Pamant de Mijloc intr-un mod pe care Bilbo nici nu si-l poate imagina.

Ian McKellen se intoarce in rolul lui Gandalf cel Sur, personaj jucat si in trilogia "Stapanul Inelelor", alaturi de Martin Freeman in rolul principal, Bilbo Baggins, si de Richard Armitage, ca Thorin Scut de Stejar. Reluandu-si partiturile din "Stapanul Inelelor", in trilogia "Hobbitul" revin Cate Blanchett, in rolul Galadriel, Ian Holm, in rolul lui Bilbo cel in varsta, Christopher Lee, ca Saruman, Hugo Weaving, ca Elrond, Elijah Wood, ca Frodo, si Andy Serkis, ca Gollum.

Scenariul pentru "Hobbitul: O Calatorie Neasteptata" este scris de Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson si Guillermo del Toro. Jackson este si producatorul filmului, impreuna cu Carolynne Cunningham, Zane Weiner si Fran Walsh. Producatorii executivi sunt Alan Horn, Toby Emmerich, Ken Kamis si Carolyn Blackwood, in timp ce Boyens si Eileen Moran sunt coproducatori.

Sub regia lui Jackson, trilogia "Hobbitul" este filmata consecutiv, in format 3D digital, folosind cea mai noua tehnologie pentru camere de filmat si sonorizare stereo. Filmarile au loc la Studiourile Stone Street, Wellington, si alte locuri din Noua Zeelanda.

Cel de-al doilea film al trilogiei "The Hobbit" va fi lansat in cinematografe pe 13 decembrie 2013, in timp ce cel de-al treilea este asteptat in vara anului 2014.