Casa de licitatii Sotheby's a vandut recent un tablou apartinand pictorului Adrian Ghenie cu peste 140.000 de euro, tranzactie care l-a transformat intr-unul dintre cei mai bine vanduti artisti romani contemporani, scrie Postmodern.
Propunandu-si sa redea textura istoriei, acea dimensiune care ne scapa intotdeauna cand privim in retrospectiva, Ghenie afirma ca este la fel de interesat de substanta materiala a evenimentelor si a personajelor din trecut cum este un paparazzo de imperfectiunile mascate ale vedetelor.

Utilizand de multe ori opera lui Francis Bacon ca sursa de inspiratie, Adrian Ghenie reinterpreteaza aura și imaginea personajelor-cheie din istoria universala sau nationala (incluzandu-l aici si pe Ceausescu, portretizat de artist in momentul de maxima tensiune al procesului televizat) intr-un efort de a recupera cate ceva din ceea ce nu se va gasi vreodata consemnat in arhive sau marturii oficiale.

Dr. Mengele 2, tabloul vandut acum cateva saptamani de casa de licitatii Sotheby's cu o suma de patru ori mai mare decat cea estimata, este un exemplu clar al acestei directii creative. Portretizandu-l pe notoriul doctor Josef Mengele, tabloul apartine unei serii care intoarce reflectoarele in directia personajelor nazismului. Dar lumina acestor reflectoare este coroziva, topeste texturile sau le dinamiteaza pur si simplu in tuse groase si explozii cromatice. Portretele neinteligibile la primul nivel sfredelesc strat dupa strat pentru a surprinde esenta.

Intr-un secol al cercetarilor si al obsesiilor pentru biologic si corp, acesta din urma este condus spre cosmarul dismorfiei care alcatuieste imaginarul lucrarilor lui Ghenie. Dar artistul nu blameaza: "Nicio descoperire nu este buna sau rea", sustine acesta. "Depinde doar de modul in care este folosita." Iar transformarile prin care trec portretizatii se pot intampla oricui, este de parere Ghenie.

Dr. Mengele reprezinta a patra lucrare semnata de artist care se vinde la licitatie pentru o suma impresionanta. Recordul anterior a apartinut lucrarii Studiu pentru bataia cu placinte,un cvasi-portret cu titlu ironic, prezentand aceleasi trasaturi lichefiate care se transforma in semnatura distinctiva Ghenie, achizitionat in urma unei licitatii caritabile organizate de casa pariziana Tajan pentru suma de 52.764 de euro. Si daca mai exista vreo indoiala cu privire la ascensiunea artistului la nivel international, inainte de Studiu, tablourile Gara in afara timpului si Piscina au convins colectionarii care au participat la licitatiile caselor Sotheby's si Phillips de Pury din 2011 sa le achizitioneze cu sumele de 14.578 euro, respectiv 12.868 euro.

Portofoliul artistului nu contine doar pictura, ci si instalatii sau new media. In 2005, Adrian Ghenie a fondat impreuna cu Mihai Pop Galeria Plan B din Cluj, spatiu pentru arta contemporana si dezbateri, intentionata ca o punte de dialog cu artisti contemporani internationali, dar si un cadru de promovare pentru cei autohtoni. Intemeierea galeriei a fost modul artistilor de a-si lua revansa dupa incercarile esuate de a trai si a crea ca artisti imigranti in Austria si Italia, imediat dupa absolvire. Dar Adrian Ghenie este si va fi rascumparat la alt nivel pentru orice insucces de inceput- cel putin asa promite evolutia sa de pana acum.

Artistul a studiat pictura la Cluj, oras pe care l-a numit mai in gluma, mai in serios San Francisco-ul Romaniei. Mediul universitar nu a fost unul restrictiv, lasandu-l sa se dezvolte creativ dupa premise proprii, dar nu a reusit sa-i contureze o imagine completa a fenomenului artei contemporane internationale sau sa-i faciliteze contactul cu acesta. Inclinatia scolii de arta de la Cluj spre pictura abstracta l-a determinat pe Ghenie sa prefere calea figurativului (fara a exclude complet dimensiunea abstracta). Tocmai aceasta optiune face toata diferenta din lume, deoarece multe dintre lucrarile sale au ca nucleu subiectul celor mai fascinante prefaceri spirituale si organice, omul.

Cine este Adrian Ghenie in termeni de curatoriali? A expus in cadrul muzeelor de arta moderna si contemporana din Denver, San Francisco si Ghent; a participat la bienalele de la Praga si Venetia, iar lucrarile sale fac parte din colectiile permanente ale diverselor muzee din Los Angeles si Antwerp. Lucreaza in Londra, Berlin si Cluj. Mai mult, Ghenie, fiind inclus recent de revista americanaArt+Auction in topul celor mai cautati 50 de artisti contemporani din lume.

Sursa foto: Postmodern.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri