Emblematica pentru anii 1897-1899, lucrarea devine, astfel, cea mai scumpa pictura romaneasca vanduta la licitatie in tara, informeaza casa Goldart. Despre aceasta lucrare se spune ca ar reprezenta-o pe Cecilia Ionescu-Vasilescu, prietena si eleva pictorului, din Alexandria, cu care acesta spera sa se casatoreasca.

Lucrarea, un ulei pe panza, semnat stanga jos cu rosu-brun Lukian (1897-1899), provine din colectia Bujor Teculescu, Brasov, respectiv dintr-o colectie particulara importanta. Tabloul are pe verso o autentificare olografa facuta de pictorul J. Al. Steriadi, cu urmatorul text: "Panou decorativ. Doua fete tinere pe un fond roz cu flori, pictura in ulei pe panza, (semnat) lateral stanga jos, autentic de St. Luchian, J. Al. Steriadi, 18.XII. 949". Lucrarea a participat la expozitia Luchian - Vermont, din 1899, cu nr. 89.

Intreaga licitatie, dedicata lui Stefan Luchian, s-a transformat intr-un eveniment special, in care a fost pus in vanzare un lot exceptional de documente - peste 30 de manuscrise si fotografii - provenind de la familia pictorului, care au fost lecturate de invitatul de onoare al serii, actorul Ion Caramitru.

Scrisorile reprezinta corespondenta lui Stefan Luchian, dintre anii 1898-1899, adresata Ceciliei I. Vasilescu. Pictorul ii scrie Ceciliei despre primele manifestari ale bolii sale si modul in care ii este afectata munca, despre pierderea casei din Soseaua Kiseleff, despre viata sa studenteasca. In textele scrisorilor sunt facute numeroase referiri la datele picturii sale - la expozitia deschisa pe 4 aprilie 1899, la Ateneu, impreuna cu Vermont si apoi amanarea acesteia, "pana azi 12 mai", la intentia de a lucra ceva pentru expozitia universala, la eforturile facute ca, in ciuda bolii care-l macina ("poate sa intru in vreun spital caci sunt prea bolnav, desi nu m-am plans la nimeni"), sa termine pictarea Catedralei din Tulcea ("tu stii ca avem aceasta lucrare inca din 1897, adica de doi ani si ar fi necinstit sa nu o sfarsim odata").

Intr-un top al celor mai valorosi pictori romani, dat publicitatii pe 30 octombrie 2012, pictorul Stefan Luchian ocupa locul al patrulea, dupa Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu si Camil Ressu. Stefan Luchian este detinator al unor recorduri de vanzari la licitatie. Astfel, lucrarea "Flori de primavara" a fost vanduta la Licitatia de Primavara 2011 a Artmark pentru 155.000 de euro. De asemenea, tabloul "Garoafe" care poarta semnatura pictorului s-a vandut cu 140.000 de euro in iunie 2010, la Artmark, iar lucrarea "In atelier" a fost vanduta la licitatie de casa Alis, in februarie 2010, pentru 93.000 de euro.