Tablouri de Tonitza, Grigorescu, Aman si Luchian, scoase la licitatie, pe 3 decembrie, la Casa Capsa

Casa AraArt va organiza o licitatie pe 3 decembrie, la Casa Capsa din Bucuresti, dedicata sarbatorilor de iarna, unde va scoate la vanzare tablouri de Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Theodor Aman si Stefan Luchian.

AraArt organizeaza pe 3 decembrie o licitatie cu peste 140 de lucrari de arta plastica si decorativa, in care va fi scoasa la vanzare o colectie de tablouri semnate de Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Stefan Luchian, Samuel Mutzner, Constantin Piliuta si Max Herman Maxy, arata Mediafax. Evenimentul va avea loc la Casa Capsa (Sala de Marmura), de la ora 19.00, iar expozitia care anticipeaza licitatia va fi deschisa amatorilor de frumos in perioada 1 - 3 decembrie, intre orele 11.00 si 19.00.

La aceasta licitatie vor fi prezentate si 19 tablouri care surprind atmosfera specifica iernii, semnate de Jean Cheller, Dumitru Ghiata, Marius Bunescu, Constantin Piliuta, Cozmin Movila, Petru Iorgulescu Yor, George Catargi, Vasile Popescu. Licitatia va patrunde si in universul copilariei redat de Nicolae Tonitza, prin intermediul lucrarilor "Micuta din mahala" (cu un pret de pornire de 1.500 de euro) si "Lipoveanca" (10.000 de euro).

Figuri de copii pot fi regasite in licitatie si in lucrarea "In gradina cu flori", semnata de Samuel Mutzner (2.200 de euro). Datorita influentei directe a pictorului francez Claude Monet, in atelierul caruia a studiat, pictura lui Samuel Mutzner se infatiseaza ca o vesnica sarbatoare a soarelui, a aerului limpede si a vegetatiei luxuriante.

Din licitatie va face parte si o alta lucrare avand in prim plan inocenta copilariei, studiul de nud de baietel intitulat "Goliciunea", datand din prima perioada petrecuta in Franta (din 1861 pana in 1869, cu mici intreruperi), definitorie pentru formatia artistica a lui Nicolae Grigorescu, in sensul asimilarii noilor tendinte manifestate in pictura vremii. Pretul de pornire al acestei lucrari este 13.000 de euro.

Citeste si:
Antreprenoarea care vinde tablouri 3D din lemn cu pana la 5.000 euro
Din mediul corporatist in cel...

Pe de alta parte, in acord cu sarbatorile religioase de la finalul anului si in amintirea anilor in care Nicolae Grigorescu picta biserica manastirii Zamfira (1856) si apoi pe cea de la Agapia, licitatia aduce in prim-plan o lucrare cu bogata incarcatura spirituala - "Tabloul religios cu Maica Domnului" (6.500 euro).

Pe de alta parte, licitatia se va indrepta si spre modernism si avangarda, prin intermediul lui Max Herman Maxy, cu lucrarea "Arlechinul" (2.800 de euro), si al lui Marcel Iancu (pictor, arhitect si eseist), cu tabloul "Fata cu ziarul" (4.000 de euro). Casa de licitatii AraArt s-a deschis in septembrie 2010, avand insa activitate de galerie inca din anul 2005.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »Citește și
Setari Cookie-uri