Ni Zhaoxing, directorul grupului de investitii ZhongRong Group, spera sa recreeze celebrul "palat" din Londra secolului al XIX-lea, considerat cea mai mare structura din sticla din lume. Miliardarul vrea sa construiasca o copie perfecta, in acelasi loc, cu dimensiunile originale - lungime de 500 de metri si inaltime de 50 de metri.

"Vom crea o versiune din secolul XXI a palatului", a declarat Boris Johnson, primarul Londrei. "Nu este un act de nostalgie. Privim spre viitor si vrem sa ne decoram orasul cu o structura de clasa mondiala", a completat Johnson.

Cate locuri de munca aduce visul miliardarului chinez

Potrivit AFP, proiectul chinez vizeaza transformarea acelui sit istoric intr-o destinatie culturala. Restaurarea parcului de 73 de hectare va fi realizata prin intermediul unui santier care va crea circa 2.000 de locuri de munca.

Parcul din zona a gazduit un club de fotbal din Premier League, Crystal Palace, pe stadionul caruia s-au disputat 21 de finale din Cupa Angliei. Stadionul actual din aceasta zona verde gazduieste probe de atletism si va fi conservat, potrivit proiectului chinez.

Boris Johnson, presedintele comitetului insarcinat cu supravegherea lucrarilor, spune ca acestea nu vor incepe inainte de 2015. Grupul chinez spune ca noua cladire va atrage un numar mare de turisti si viitorul complex va gazdui o serie de expozitii internationale.

Citeste si:

Parcul in care s-a aflat Crystal Palace se afla in prezent un amfiteatru in care a cantat Bob Marley, un centru national al sportului si colectie de sculpturi uriase in forma de dinozauri, care dateaza din 1850.

Crystal Palace a fost creat de arhitectul Joseph Paxton pentru a gazdui Expozitia Universala din 1851, organizata de Marea Britanie cu intentia clara de a ului celelalte popoare ale lumii cu diverse obiecte luate din toate colturile Imperiului Britanic si cu diverse "minuni" ale industrializarii.

Amplasata initial in Hyde Park, constructia a fost apoi mutata in sudul Londrei, in 1854.

Sursa foto: victorianlondon.org