Fotografiile au fost facute de cei 33 de astronauti care au luat parte la misiunile din cadrul programului Apollo, printre care si echipa de 12 astronauti care au pasit pentru prima oara pe solul lunar, in 1969, relateaza Mediafax.
Acestea includ, pe langa fotografiile deja celebre, realizate de astronautii misiunii Apollo 11, care au pasit pe Luna, instantanee din activitatea de zi cu zi a acestora, printre care experimente, detalii de pe suprafata satelitului si chiar episoade din viata cotidiana.
Frank Borman, James Lovell si William Anders, care au participat la misiunea Apollo 11, au fost primii astronauti care au fotografiat Pamantul din spatiu si au realizat cadre in plan apropiat ale Lunii, precum si primul instantaneu al Pamantului ce rasarea deasupra orizontului lunar. Acesta nu ar fi existat daca echipajul ar fi respectat ordinele de a nu face fotografii neprogramate in timpul misiunii.
Cand William Anders a vazut scena cu rasaritul pe Terra si i-a cerut comandantului statiei spatiale James Lovell un film color, comandantul misiunii, Frank Borman, poate fi auzit in cadrul unei inregistrari audio a NASA cum ii spune: "Hei, nu poti sa faci poza asta, nu este planificata". Dar Anders nu i-a raspuns si a continuat sa fotografieze, devenind astfel primul astronaut care a imortalizat, din spatiu, rasaritul.
In acelasi timp, una dintre comorile ascunse ale arhivei o reprezinta fotografii ale misiunii Apollo 13, soldata cu un esec dupa ce un rezervor cu oxigen a explodat la o distanta de peste 300.000 de kilometri de Pamant, la data de 14 aprilie 1970.
Aceste fotografii prezinta si metodele ingenioase pe care astronautii misiunii Apollo 13 le-au folosit pentru a se intoarce in siguranta - cum ar fi instantaneele cu repararea unor tuburi de oxigen si "epuratorul" rudimentar de dioxid de carbon construit cu ajutorul membrilor misiunii de la sol, care in cele din urma le-a salvat viata.

Sursa fotografii text:Lunar and Planetary Institute.

Sursa foto: NASA