"Este un record mondial pentru o carte ebraica tiparita si un record de pret in Franta pentru o carte tiparita", au declarat reprezentantii casei organizatoare.

Acest incunabul (carte tiparita in primii ani dupa introducerea tiparului, de regula inainte de anul 1500) era estimat la un pret cuprins intre 1 milion de euro si 1,5 milioane de euro.

Tiparita in limba ebraica, in ianuarie 1482, la Bologna, aceasta lucrare este prima in care au fost reunite primele cinci carti ale lui Moise din Vechiului Testament - Pentateuhul.

Aceasta Tora este, de asemenea, prima lucrare in care au fost adaugate semnele de vocalizare si de accentuare a liniei melodice esentiale pentru lectura si psalmodierea acestui text sacru.

Citeste si:

Incunabulul, tiparit pe pergament, a apartinut unui colectionar european si nu a fost niciodata scos la licitatie, potrivit casei Christie's.

In ultimii 100 de ani, doar doua exemplare din aceasta editie rara au fost scoase la licitatie: primul, in 1970, era un exemplar complet, tiparit pe pergament, iar cel de-al doilea, in 1998, era tiparit pe hartie si ii lipseau opt pagini.

Primul incunabul cunoscut este "Biblia de 42 de randuri", tiparita in jurul anului 1455 de inventatorul german Johannes Gutenberg, aceasta fiind considerata prima carte tiparita cu litere mobile din Europa. Din aceasta editie s-au pastrat doar patru exemplare complete, iar unul dintre acestea este pastrat la Göttingen si poate fi consultat online.

Sursa foto: Licitatie, Shutterstock.com