Traseul pe care asociatia Tasuleasa il amenajeaza in prezent are o lungime de 42,195 km, prin coincidenta exact distanta unui maraton. Pe langa amenajarea si reabilitarea drumului istoric, proiectul Via Maria Theresia reprezinta si o miscare in lupta pentru salvarea padurilor. Timp de o luna (30 iunie-30 iulie), Tasuleasa Social va curata potecile de pietre si vegetatia in exces, va monta marcaje vizibile zi si noapte si va amenaja popasuri speciale pentru odihna si hidratare. Totodata, asociatia va amplasa si panouri informative despre povestile si istoria locului, actiunile fiind realizate cu sprijinul voluntarilor. Proiectul va fi inaugurat in 16 august prin probe de maraton, semi-maraton si moutain-biking.

Inscrierile pentru maratonul Via Maria Theresia au inceput si puteti intra in cursa pe site-ul dedicat via-maria-theresia.ro. Putina istorie despre drumul Mariei Tereza, aflat la granita dintre imperiul Austro-Ungar si Moldova. In urma cu sute de ani era folosit pentru alimentarea fronturilor si amplasarea trupelor, dar ulterior a devenit un simplu traseu care lega doua provincii. Totusi, in ultimii zeci de ani, drumul a fost uitat si lasat in paragina. In acest context, Tasuleasa Social si-a propus sa creeze o poteca tematica, care va deveni cea mai lunga din tara si singura care va promova informatii turistice.

Via Maria Theresia va deveni un traseu permanent de drumetie, maraton, semi-maraton si moutain-biking, urmand sa fie deschis pe tot parcursul anului.