Sesiunea de licitatii organizata marti si miercuri, in Bucuresti, a oferit participantilor o varietate inedita de opere de arta si obiecte de colectie, generand incasari totale de peste 330.000 de euro. In continuare publicul dovedeste un interes deosebit fata de tot ce aminteste de asa-numita "epoca de aur" si de viata dictatorului roman Nicolae Ceausescu, dovada suma record oferita pentru mobilierul de birou al acestuia, potrivit Mediafax.

Astfel, licitatia de mobilier de birou si instrumente de scris de colectie a fost poate cel mai asteptat eveniment din aceasta sesiune, datorita monumentalei garnituri de birou care i-a apartinut lui Nicolae Ceausescu si care a fost adjudecata pentru suma de 55.000 de euro, de cinci ori si jumatate mai mult decat pretul de pornire.

De altfel, si celelalte obiecte care i-au apartinut liderului comunist, precum setul de pixuri Cross (adjudecat pentru 2.000 de euro) si certificatul de "prim vanator" al Romaniei comuniste din Licitatia de Echitatie si Cinegetica (adjudecat pentru 125 de euro), au fost cautate de colectionari.
Insa, cei prezenti in sala de licitatie au fost la fel de captivati de arta plastica a vechilor maestri, Ioan Andreescu fiind reusita serii de marti.

Citeste si:

Printre surprizele sesiunii s-a aflat si interesul crescut al colectionarilor de trofee pentru Licitatia de echitatie si cinegetica, licitatia avand o rata de adjudecare de aproape 90%, dar si cele patru recorduri de autor. Colectionarii de arta au licitat pentru o opera semnata de Ioan Andreescu, o prezenta rara si rafinata in licitatiile de arta, "Garofita rosie in pahar", pentru care au oferit 57.500 de euro.

Fara indoiala, atat Andreescu, cat si Ceausescu pot fi desemnati invingatorii acestui maraton de licitatii. Nici Nicolae Grigorescu nu a lipsit din clasamentul vedetelor celor doua zile de licitatii, opera "Visare" fiind adjudecata pentru 37.500 de euro. La capitolul recorduri de autor s-au aflat Ion Marinescu Valsan, cu opera "Drumul spre casa" (adjudecata pentru 1.800 de euro), si Constantin Jiquidi, cu "Povestile Pelesului" (adjudecata pentru 4.500 de euro).

Si in licitatia de avangarda si expresionism au fost inregistrate noi recorduri de autor, pentru Lazar Zin, cu opera "Femeie cu cocos" (adjudecata pentru 1.600 de euro), si pentru Eugen Ionescu, celebrul protagonist al teatrului absurdului, prezent cu desenul "Mama si fiul" (adjudecat pentru 1.000 de euro).