O moneda americana rara, emisa in 1792, a fost cumparata cu aproape 2,6 milioane de dolari de un comerciant din Los Angeles si a stabilit astfel un nou record mondial de pret pentru o moneda de 1 cent vanduta la licitatie, informeaza Reuters.

Denumita dupa Robert Birch, cel care a gravat-o, "Birch Cent" a fost una dintre primele monede de 1 cent imprimate in Statele Unite si a facut parte dintr-o serie-prototip de monede americane. Specialistii sunt de parere ca doar 10 astfel de monede exista in zilele noastre, scrie Mediafax.

Noul proprietar al monedei, Kevin Lipton, patronul companiei Lipton Rare Coins Inc., spune ca aceasta este moneda cel mai bine conservata dintre toate cele existente. Licitatia a fost organizata de casa Heritage Auctions in orasul Orlando, din statul american Florida.

Una dintre fetele monedei "Birch Cent" prezinta profilul lui Lady Liberty si motto-ul "Liberty Parent of Science and Industry". Pe cealalta fata sunt gravate cuvintele "United States of Amertica" si o ghirlanda in care apare inscrisa valoarea de 1 cent a mondei - "One Cent".

Jim Halperin, copresedinte al casei Heritage Auctions, spune ca suma de 2.585.000 platita de Kevin Lipton pentru aceasta moneda a doborat precedentul record de pret, stabilit cu doar o zi inainte in cadrul aceleiasi licitatii online, cand o moneda - "chain cent" - denumita dupa lantul gravat pe una dintre fete in care era inscrisa valoarea nominala -, emisa in 1793, a fost vanduta cu 2,35 milioane de dolari.

Citeste si:
Business deschis din pasiunea pentru carti a tatalui
Un antreprenor si-a deschis o...

Inainte de aceasta licitatie, recordul de pret era de 1,38 milioane de dolari si fusese stabilit in 2012 tot de o moneda din seria "chain cent".
Licitatia organizata in orasul Orlando s-a desfasurat pe durata a cinci zile si a generat venituri totale de 80 milioane de dolari.

Kevin Lipton spune ca a fost atat de incantat de faptul ca a reusit sa castige la licitatie moneda "Birch Cent" incat, in ziua urmatoare, a platit inca 2.232.500 de dolari pentru a cumpara "Wright quarter", prima moneda de un sfert de dolar emisa in Statele Unite.

Sursa foto: Shutterstock.com/Monede

Citeste si:
Metrorex porneste licitatia pentru metroul Eroilor - Piata Iancului
Metrorex a lansat licitatia...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Lifestyle »Citeste si
Primaria care da 1,8 mil. lei pe 40 de chioscuri de flori si ziare