Tablouri de Francis Bacon, Yves Klein si Gerhard Richter fac parte dintre cele 76 de loturi care vor fi scoase la vanzare pe 30 iunie, la licitatia de arta postbelica si contemporana a casei Christie's. Colectia de opere de arta este estimata la 132 - 187 de milioane de dolari. De asemenea, casa Sotheby's organizeaza pe 1 iulie "cea mai mare licitatie de arta contemporana de la Londra". Cele 59 de loturi scoase la vanzare sunt estimate la 230 - 329 de milioane de dolari si includ opere de Francis Bacon's - "Study for a Pope I", evaluat la 40-56 de milioane de dolari -, precum si o serie de lucrari cu simbolul dolarului apartinand lui Andy Warhol, potrivit Mediafax.

Celor doua licitatii li se adauga cele de arta impresionista si moderna organizate de Christie's si Sotheby's tot saptamana viitoare. Ambele case ofera spre vanzare, printre altele, opere de Marc Chagall, Pablo Picasso, Edouard Manet, Claude Monet, Paul Gauguin, Gustav Klimt, iar incasarile au mari sanse sa depaseasca 1 miliard de dolari, potrivit expertilor. Licitatia de arta moderna si impresionista organizata de casa Christie's va avea loc pe 23 iunie, iar cea a casei Sotheby's, in ziua urmatoare.

In mai, la New York, cele doua case de licitatii au vandut opere de arta in valoare totala de peste 2 miliarde de dolari. Vedeta licitatiilor a fost tabloul "Les femmes d'Alger (Version 'O')" al lui Pablo Picasso, care a devenit cea mai scumpa opera de arta vanduta vreodata la licitatie. Specialistii casei Christie's au vandut tabloul pentru suma record de 179,4 milioane de dolari. In trei zile de licitatii, Christie's a devenit, de asemenea, prima companie de profil care a avut incasari de peste 1 miliard de dolari din vanzarile de obiecte de arta.