Cei mai multi dintre noi cheltuim banii pe lucruri care se depreciaza foarte repede, iar „investitiile” se dovedesc a fi o risipa. Masinile noi reprezinta una dintre cele mai paguboase investitii pe care o persoana le poate face. In cateva secunde, odata cu introducerea cheii in contactul unei masini noi, inainte ca proprietarul sa iasa la volan pe portile reprezentantei auto, valoarea masinii scade cu cel putin 1500 de euro. Cele cateva secunde pot fi considerate cele mai costisitoare clipe din viata noastra.

Exista si alte investitii mai putin inspirate, conform moneynation.com:

1. Jocurile video isi pierd valoarea cu 28% in decurs de patru luni

2. Smartphone-urile isi pierd valoarea cu 43% din momentul in care gadgeturile parasesc magazinele de vanzare;

3.Computerele si aparatele electronice isi pierd valoarea cu 51% in decurs de cateva luni.

Insa oamenii au intotdeauna de ales intre a cheltuii banii pe obiecte care se depreciaza si a cumpara lucruri care isi pastreaza valoarea in timp sau, mai mult, devin din ce in ce mai valoroase odata cu trecerea timpului:

Ceasurile

Ceasurile au fost si vor ramane considerate niste investitii foarte profitabile. In primul rand, ceasurile au o mare utilitate practica si reprezinta un simbol al stilului si rafinamentului atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor. In al doilea rand, ceasurile se depreciaza foarte putin in timp, iar simpla lor functionare le garanteaza valoarea initiala, chiar daca au trecut cativa ani de la momentul achizitiei. In plus, pe piata exista sute de modele de ceasuri foarte ieftine si apreciate ca precizie si design, dupa cum vedem la watchshop.ro.

Locuintele si terenurile

Cu mici exceptii, precum prabusirea pietei imobiliare din Romania ca urmare a crizei economice ce a debutat in 2008, locuintele si terenurile nu isi pierd valoarea de piata. Dimpotriva, preturile lor tind sa creasca de la an la an. Spre exemplu, in 2015, pretul locuintelor in Cluj-Napoca, Timisoara si Suceava a crescut cu 10%, in timp ce in Bucuresti cresterea inregistrata a fost de 4,9%.

Imbunatatirile care cresc eficienta energetica a locuintei

Orice imbunatatire la nivelul locuintei care duce la cresterea eficientei energetice a acesteia este o investitie de viitor, conform thesimpledollar.com. Valoare de piata a locuintei creste simtitor, iar banii pot fi recuperati in cativa ani, datorita facturilor mult mai mici la intretinere si utilitati.

Obiectele de arta

Preturile obiectelor de arta este fluctuant, iar operele de arta pot fi de multe ori o loterie, insa este o idee buna sa investim bani in opere ale unor artisti mai putin renumiti, dar promitatori, a caror valoare poate creste exponential in timp, conform howstuffworks.com. Micul artist de astazi poate deveni Picasso-ul de maine.

Monedele vechi

In septembrie 2010, un om de afaceri american a cumparat o moneda din bronz din 1943 cu chipul lui Abraham Lincoln cu suma de 1,7 milioane de dolari. Monedele au fost si vor ramane o modalitate foarte eficienta de conservare a banilor si chiar de inmultire a lor.

Foto: Creative Commons

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri